Ten obiad zrobisz w okamgnieniu. Prosty, a smakuje jak z wykwintnej restauracji

Niby zwykły obiad, a efekt przerasta oczekiwania. Wszystko dzięki duetowi soczystej polędwiczki i wyrazistych ogórków kiszonych. Na talerzu spotykają się delikatne, kruche kawałki mięsa i lekko kwaskowa nuta kiszonek, która wnosi do dania wyraz i świeżość. To połączenie zaskakuje prostotą, a jednocześnie smakiem, który trudno zapomnieć.
Polędwiczka wieprzowa, którą zrobisz w mig na obiadPolędwiczka wieprzowa, którą zrobisz w mig na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | studioflara

Polędwiczka wieprzowa to jedno z najchudszych i najbardziej delikatnych mięs, bogate w pełnowartościowe białko i witaminy z grupy B. Przygotowana na maśle klarowanym zyskuje złocistą nutę i aromat, a jednocześnie dostarcza zdrowe tłuszcze. Z kolei kiszony ogórek przełamuje smak mięsa swoją kwasowością i wzbogaca posiłek naturalnymi probiotykami, które wspierają odporność i prawidłowe trawienie.

To danie świetnie sprawdza się w codziennej kuchni, ponieważ nie wymaga wielu składników, a efekt końcowy zawsze zachwyca. Możesz podać je z delikatnym puree ziemniaczanym, kaszą gryczaną lub świeżą sałatką. Dzięki temu polędwiczki z ogórkiem kiszonym stają się posiłkiem uniwersalnym, idealnym zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i na rodzinne spotkanie przy stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadowa szynka w aromatycznym sosie. Mięso tak kruche, że wprost rozpływa się w ustach

Przepis na polędwiczki wieprzowe z ogórkami kiszonymi

To dowód, że proste składniki w odpowiednim duecie potrafią stworzyć danie, które smakuje jak coś znacznie bardziej wykwintnego. Jak usmażyć polędwiczki wieprzowe? Poznaj prosty przepis!

Składniki:

  • 200 g polędwiczki wieprzowej,
  • 1 duży ogórek kiszony (100 g),
  • 2 łyżki masła klarowanego (20 g).

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe z ogórkami kiszonymi przepis
Przygotuj mięso

Krok 1. Mięso osusz i pokrój w około 2-3 cm plastry.

Polędwiczki wieprzowe z ogórkami kiszonymi przepis
Usmaż mięso

Krok 2. Na patelni rozgrzej i rozprowadź masło. Po chwili włóż plastry mięsa. Smaż na dużym ogniu przez około 3-5 minuty na stronę (w zależności od grubości plastrów). Pilnuj, aby mięso się zbyt mocno nie przypaliło – w razie potrzeby nieco zmniejsz ogień.

polędwiczki wieprzowe z ogórkami kiszonymi przepis
Wyłóż na talerz i na górze rozłóż plasterki ogórka kiszonego

Krok 3. Zdejmij z ognia, gdy mięso będzie zarumienione. Wyłóż na talerz i zjedz z kiszonymi ogórkami.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥