Wszystko ci się przejadło? Spróbuj tego burgera
Ciecierzyca to podstawa tego przepisu i jeden z najbardziej wartościowych składników roślinnych. Dostarcza pełnowartościowe białko, które w tym przepisie zastępuje białko zwierzęce oraz zawiera błonnik, czyli składnik wspierający trawienie i uczucie sytości. Zawiera też żelazo, magnez i cynk, czyli minerały istotne dla odporności i funkcjonowania układu nerwowego. Kurkuma i curry nadają kotletowi złocisty kolor i działanie przeciwzapalne oraz poprawiające metabolizm.
Udka z kurczaka z jabłkami i cebulą. Obiad dla całej rodziny prosto z piekarnika
Marchew, wprowadza delikatną słodycz i uzupełnia danie witaminą A, C oraz potasem, czyli składnikami, które wspomagają kondycję skóry i pracę mięśni. Dzięki mące z ciecierzycy całość ma sprężystą strukturę, a smażenie na niewielkiej ilości oleju kokosowego powoduje, że burger staje się lekki i łatwostrawny.
Sos musztardowy z odrobiną cytryny i naturalnego słodzika dodaje świeżość, a liście sałaty podkreślają chrupkość całego zestawu. Jest to połączenie roślinnych składników, które bardzo dobrze syci i dostarcza wartości odżywcze potrzebne na co dzień.
Taki burger to świetny sposób, by odczarować pojęcie fast foodu i zamienić je w pełnowartościowy posiłek. Sprawdza się zawsze gdy chcesz zjeść coś konkretnego, ale bez uczucia ciężkości. Jest zdrowy, sycący i pełen smaku, więc odżywcza kuchnia zaskakuje i wcale nie jest monotonna. Jak zrobić burgera bez mięsa? Poznaj prosty przepis.
Przepis na wegańskiego burgera z ciecierzycą i sosem musztardowym
Składniki:
- 1 bułka do burgera,
- 1/2 marchewki,
- 1-2 liście sałaty,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek.
Kotlet z ciecierzycy:
- 120 g cieciorki konserwowej,
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- sól, pieprz,
- kurkuma,
- curry.
Sposób przygotowania:
- W małym naczyniu umieść oliwę, musztardę, sok z cytryny i słodzik. Dokładnie wymieszaj, aż do połączenia.
- Odcedź cieciorkę i przełóż do pojemnika blendera. Dodaj sól, pieprz, kurkumę i curry, a następnie zblenduj na lekko ziarnistą masę.
- Wsyp mąkę z ciecierzycy i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gęsta, jednolita konsystencja bez grudek. Z tak przygotowanej masy uformuj zwilżonymi dłońmi kulę, a potem spłaszcz ją w kotlet o grubości około 1,5–2 cm. Najłatwiej zrobić to na papierze do pieczenia lub folii, ponieważ ułatwi to przeniesienie kotleta na patelnię.
- Na rozgrzanym oleju smaż kotlet po 4–5 minut z każdej strony na umiarkowanym ogniu, pod przykryciem, kontrolując, by się nie przypalił. Jeśli to konieczne, zmniejsz ogień i wydłuż czas smażenia. W czasie gdy kotlet się smaży, przygotuj dodatki. Przekrój bułkę na pół i lekko podgrzej, aż stanie się chrupiąca. Sałatę umyj i dokładnie osusz, a marchewkę obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki, aby była delikatna i soczysta.
- Gotowy kotlet zdejmij z patelni i odstaw na chwilę, by lekko ostygł. Na dolnej części bułki ułóż liść sałaty, kotlet z ciecierzycy i startą marchewkę, następnie całość polej sosem musztardowym i przykryj drugą połówką bułki. Gotowego burgera przełóż na talerz i od razu podawaj.