Zapomnij o burgerach z sieciówki. W domu zrobisz jeszcze lepszą wersję, a sylwetka nie ucierpi
Sekret ich smaku tkwi w dobrze doprawionej wołowinie, która jest źródłem pełnowartościowego białka i żelaza, które wspierają mięśnie i dodające energii. Do tego świeże warzywa, czyli sałata, pomidor i ogórek. Wnoszą one chrupkość, witaminy i lekkość, idealnie równoważąc smak mięsa oraz sera. Całość zamknięta w złocistym, chrupiącym chlebie tostowym z dodatkiem delikatnego masła klarowanego smakuje jak coś, co mogłoby znaleźć się w menu food trucka, a przygotujesz to w chwilę we własnej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitem
Burgerotosty świetnie sprawdzą się na szybki obiad, kolację albo imprezową przekąskę, ponieważ są sycące, pyszne i możesz dowolnie modyfikować dodatki, tworząc za każdym razem nieco inną wersję. A najlepsze jest to, że zrobienie ich jest banalnie proste, a efekt końcowy smakuje wyśmienicie. Jak zrobić burgery z tostów? Poznaj prosty przepis.
Przepis na burgerotosty
Składniki:
- 100 g mięsa mielonego wołowego,
- 2 kromki chleba tostowego,
- 1 plaster sera żółtego,
- 1 plaster pomidora,
- 2-3 plastry ogórka,
- 1 liść sałaty,
- 1 łyżeczka ketchupu,
- 1 łyżeczka masła klarowanego,
- sól,
- pieprz,
- chili.
Sposób przygotowania:
- W miseczce umieść mięso mielone oraz szczyptę przyprawy chilli, soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj do otrzymania jednolitej masy, a następnie uformuj dłońmi kulę.
- Rozpłaszcz ją na okrągły kotlet o grubości około 1,5-2 cm (kotlet skurczy się podczas smażenia, więc jego średnica może być większa niż średnica kromek chleba).
- Na patelni rozgrzej masło. Po chwili delikatnie włóż kotlet. Smaż około 3-4 min na stronę, ale nie dłużej. Nie dotykaj kotleta do momentu przewrócenia na drugą stronę, ale kontroluj, aby go zbyt mocno nie przypalić.
- W trakcie smażenia przygotuj pozostałe składniki. Kromki chleba tostowego podpiecz w tosterze lub na suchej patelni (na bardzo małym ogniu przez około 3-5 min na każdą stronę).
- Liść sałaty umyj, osusz i pokrój w paseczki. Z umytego i osuszonego pomidora odkrój plasterki.
- Z umytego i osuszonego ogórka odkrój plasterki.
- Przygotowane tosty równomiernie posmaruj z jednej strony ketchupem.
- Złóż tosty jak burgera: na jednej kromce (od posmarowanej strony) połóż kolejno: pomidora, ogórka, sałatę, ser i kotlet. Przykryj drugą kromką chleba.