Zapomnij o burgerach z sieciówki. W domu zrobisz jeszcze lepszą wersję, a sylwetka nie ucierpi

Wyobraź sobie chrupiące tosty, które po przekrojeniu kryją w środku soczyste mięso, roztopiony ser i świeże dodatki niczym w najlepszym burgerze. Tak właśnie smakują burgerotosty, czyli połączenie dwóch specjałów w jednym daniu, które zachwyci każdego fana prostych, ale efektownych przepisów.
BurgerZłóż burgerotosty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | unknown

Sekret ich smaku tkwi w dobrze doprawionej wołowinie, która jest źródłem pełnowartościowego białka i żelaza, które wspierają mięśnie i dodające energii. Do tego świeże warzywa, czyli sałata, pomidor i ogórek. Wnoszą one chrupkość, witaminy i lekkość, idealnie równoważąc smak mięsa oraz sera. Całość zamknięta w złocistym, chrupiącym chlebie tostowym z dodatkiem delikatnego masła klarowanego smakuje jak coś, co mogłoby znaleźć się w menu food trucka, a przygotujesz to w chwilę we własnej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitem

Burgerotosty świetnie sprawdzą się na szybki obiad, kolację albo imprezową przekąskę, ponieważ są sycące, pyszne i możesz dowolnie modyfikować dodatki, tworząc za każdym razem nieco inną wersję. A najlepsze jest to, że zrobienie ich jest banalnie proste, a efekt końcowy smakuje wyśmienicie. Jak zrobić burgery z tostów? Poznaj prosty przepis.

Przepis na burgerotosty

Składniki:

  • 100 g mięsa mielonego wołowego,
  • 2 kromki chleba tostowego,
  • 1 plaster sera żółtego,
  • 1 plaster pomidora,
  • 2-3 plastry ogórka,
  • 1 liść sałaty,
  • 1 łyżeczka ketchupu,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • sól,
  • pieprz,
  • chili.
Burgerotosty przepis
Pokrój pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce umieść mięso mielone oraz szczyptę przyprawy chilli, soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj do otrzymania jednolitej masy, a następnie uformuj dłońmi kulę.
  2. Rozpłaszcz ją na okrągły kotlet o grubości około 1,5-2 cm (kotlet skurczy się podczas smażenia, więc jego średnica może być większa niż średnica kromek chleba). 
  3. Na patelni rozgrzej masło. Po chwili delikatnie włóż kotlet. Smaż około 3-4 min na stronę, ale nie dłużej. Nie dotykaj kotleta do momentu przewrócenia na drugą stronę, ale kontroluj, aby go zbyt mocno nie przypalić.
  4. W trakcie smażenia przygotuj pozostałe składniki. Kromki chleba tostowego podpiecz w tosterze lub na suchej patelni (na bardzo małym ogniu przez około 3-5 min na każdą stronę).
  5. Liść sałaty umyj, osusz i pokrój w paseczki. Z umytego i osuszonego pomidora odkrój plasterki.
  6. Z umytego i osuszonego ogórka odkrój plasterki.
  7. Przygotowane tosty równomiernie posmaruj z jednej strony ketchupem.
  8. Złóż tosty jak burgera: na jednej kromce (od posmarowanej strony) połóż kolejno: pomidora, ogórka, sałatę, ser i kotlet. Przykryj drugą kromką chleba.
Burgerotosty przepis
Złóż burgerotosty
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯