Zblenduj kilka składników i podaj do pieczywa. Wędlina i ser pójdą w odstawkę
Połączenie czerwonej soczewicy i tofu to duet idealny, który jest roślinnym źródłem białka, błonnika, witamin i składników mineralnych. Soczewica dostarcza między innymi kwas foliowy, żelazo, potas, magnez i witaminy z grupy B, więc wspiera odporność, pracę serca i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Tofu z kolei jest lekkostrawne, delikatne w smaku i dobrze wchłania aromat przypraw, nadając paście aksamitną konsystencję.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy
Najlepiej przygotować od razu większą porcję, ponieważ przechowywana w lodówce pasta zachowuje świeżość przez kilka dni, a jej smak z czasem jeszcze się rozwija. To idealna propozycja dla osób, które cenią zdrowe i wygodne rozwiązania w codziennej diecie. Jak zrobić pastę z soczewicy? Poznaj prosty przepis na pastę na kanapki!
Pasta z czerwonej soczewicy i tofu
Składniki:
- 6 łyżek soczewicy czerwonej,
- 50 g tofu,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- kurkuma,
- curry,
- chilli,
- wędzona słodka papryka.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj soczewicę zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
- W pojemniku do blendera umieść ugotowaną soczewicę (o zwartej konsystencji – nie może być wodnista, dlatego w razie potrzeby odlej wodę), rozdrobnione tofu i obrany oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą, kurkumą, curry, chilli i wędzoną słodką papryką.
- Zblenduj na jednolitą masę. Przełóż do wygodnego naczynia.
- Pastę przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku i zjedz w ciągu 3-4 dni.