Zblenduj kilka składników i podaj do pieczywa. Wędlina i ser pójdą w odstawkę

Pasta z czerwonej soczewicy i tofu wyglądać niepozornie, ale wystarczy spróbować jedną łyżkę, by całkowicie zmienić zdanie. To kremowy, wyrazisty i pełen wartości odżywczych posiłek, który przygotujesz szybko i bez wysiłku. Doskonale odnajdzie się w roli smarowidła do pieczywa, dipu do warzyw, bazy do wrapów lub szybkiego dodatku do makaronu.
PastaPrzełóż pastę do wygodnego naczynia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Połączenie czerwonej soczewicy i tofu to duet idealny, który jest roślinnym źródłem białka, błonnika, witamin i składników mineralnych. Soczewica dostarcza między innymi kwas foliowy, żelazo, potas, magnez i witaminy z grupy B, więc wspiera odporność, pracę serca i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Tofu z kolei jest lekkostrawne, delikatne w smaku i dobrze wchłania aromat przypraw, nadając paście aksamitną konsystencję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Najlepiej przygotować od razu większą porcję, ponieważ przechowywana w lodówce pasta zachowuje świeżość przez kilka dni, a jej smak z czasem jeszcze się rozwija. To idealna propozycja dla osób, które cenią zdrowe i wygodne rozwiązania w codziennej diecie. Jak zrobić pastę z soczewicy? Poznaj prosty przepis na pastę na kanapki!

Pasta z czerwonej soczewicy i tofu

Składniki:

  • 6 łyżek soczewicy czerwonej,
  • 50 g tofu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • kurkuma,
  • curry,
  • chilli,
  • wędzona słodka papryka.
Pasta z czerwonej soczewicy i tofu przepis
Przełóż pastę do wygodnego naczynia

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj soczewicę zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
  2. W pojemniku do blendera umieść ugotowaną soczewicę (o zwartej konsystencji – nie może być wodnista, dlatego w razie potrzeby odlej wodę), rozdrobnione tofu i obrany oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą, kurkumą, curry, chilli i wędzoną słodką papryką.
  3. Zblenduj na jednolitą masę. Przełóż do wygodnego naczynia.
  4. Pastę przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku i zjedz w ciągu 3-4 dni.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej