Zrób na nich jajecznicę. Będzie zdrowsza i smaczniejsza

Jajecznica z pieczarkami to jedno z najprostszych, a jednocześnie najbardziej wartościowych dań, które możesz przygotować w kilka minut. Połączenie delikatnych jajek i aromatycznych pieczarek daje posiłek pełen białka, witamin i minerałów, który syci na długo, a przy tym nie obciąża organizmu. To świetna propozycja zarówno na szybkie śniadanie, jak i lekką kolację.

Jajecznica z pieczarkami syci na dłużejJajecznica z pieczarkami syci na dłużej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | IAKOV FILIMONOV

Jajka to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Dostarczają pełnowartościowe białko o wzorcowym profilu aminokwasowym, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Znajdziesz w nich witaminy A, D, E, K oraz te z grupy B, a także cenne minerały. Żółtko kryje w sobie luteinę i beta-karoten, związki wyjątkowo ważne dla zdrowia oczu, które pomagają chronić wzrok i zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.

Pieczarki z kolei świetnie uzupełniają jajka. Są lekkostrawne, a przy tym dostarczają witaminy z grupy B, selen i antyoksydanty, które wspierają odporność i pomagają w zwalczaniu wolnych rodników. Dodane do jajecznicy wzbogacają jej smak i powodują, że danie jest mniej kaloryczne, a jednocześnie bardziej sycące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Przepis na jajecznicę z pieczarkami

Tak przygotowana jajecznica to nie tylko smaczny, ale i wyjątkowo zdrowy posiłek. To przykład, że proste rozwiązania w kuchni mogą być najlepsze dla naszego zdrowia. Wystarczy kilka składników, by stworzyć danie, które odżywia organizm i jednocześnie daje przyjemność z jedzenia. Jak zrobić jajecznicę z pieczarkami? Poznaj prosty przepis!

Składniki:

  • 3 jajka kurze (150 g),
  • 5 pieczarek (100 g),
  • 1 łyżeczka masła klarowanego (5 g),
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

jajecznica z pieczarkami przepis
Przygotuj pieczarki

Krok 1. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki.

jajecznica z pieczarkami
Podsmaż pieczarki, a następnie wbij jajka

Krok 2. Na patelni rozgrzej masło. Po chwili wrzuć pieczarki. Smaż przez kilka minut (2-4 minuty) do miękkości i odparowania, co chwilę mieszając. Jajka wbij bezpośrednio na patelnię. Delikatnie i wolno mieszaj. 

jajecznica z pieczarkami 2
Usmaż jajecznicę do preferowanej konsystencji

Krok 3. Gdy jajka zaczną się ścinać (po ok. 3-5 minutach), dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj.

jajecznica z pieczarkami przepis
Wyłóż na talerz

Krok 4. Przełóż na talerz, gdy jajecznica osiągnie pożądany stopień wysmażenia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami