Zrób na nich jajecznicę. Będzie zdrowsza i smaczniejsza

Jajecznica z pieczarkami to jedno z najprostszych, a jednocześnie najbardziej wartościowych dań, które możesz przygotować w kilka minut. Połączenie delikatnych jajek i aromatycznych pieczarek daje posiłek pełen białka, witamin i minerałów, który syci na długo, a przy tym nie obciąża organizmu. To świetna propozycja zarówno na szybkie śniadanie, jak i lekką kolację.

Jajecznica z pieczarkami syci na dłużejJajecznica z pieczarkami syci na dłużej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | IAKOV FILIMONOV

Jajka to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Dostarczają pełnowartościowe białko o wzorcowym profilu aminokwasowym, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Znajdziesz w nich witaminy A, D, E, K oraz te z grupy B, a także cenne minerały. Żółtko kryje w sobie luteinę i beta-karoten, związki wyjątkowo ważne dla zdrowia oczu, które pomagają chronić wzrok i zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.

Pieczarki z kolei świetnie uzupełniają jajka. Są lekkostrawne, a przy tym dostarczają witaminy z grupy B, selen i antyoksydanty, które wspierają odporność i pomagają w zwalczaniu wolnych rodników. Dodane do jajecznicy wzbogacają jej smak i powodują, że danie jest mniej kaloryczne, a jednocześnie bardziej sycące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Przepis na jajecznicę z pieczarkami

Tak przygotowana jajecznica to nie tylko smaczny, ale i wyjątkowo zdrowy posiłek. To przykład, że proste rozwiązania w kuchni mogą być najlepsze dla naszego zdrowia. Wystarczy kilka składników, by stworzyć danie, które odżywia organizm i jednocześnie daje przyjemność z jedzenia. Jak zrobić jajecznicę z pieczarkami? Poznaj prosty przepis!

Składniki:

  • 3 jajka kurze (150 g),
  • 5 pieczarek (100 g),
  • 1 łyżeczka masła klarowanego (5 g),
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

jajecznica z pieczarkami przepis
Przygotuj pieczarki

Krok 1. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki.

jajecznica z pieczarkami
Podsmaż pieczarki, a następnie wbij jajka

Krok 2. Na patelni rozgrzej masło. Po chwili wrzuć pieczarki. Smaż przez kilka minut (2-4 minuty) do miękkości i odparowania, co chwilę mieszając. Jajka wbij bezpośrednio na patelnię. Delikatnie i wolno mieszaj. 

jajecznica z pieczarkami 2
Usmaż jajecznicę do preferowanej konsystencji

Krok 3. Gdy jajka zaczną się ścinać (po ok. 3-5 minutach), dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj.

jajecznica z pieczarkami przepis
Wyłóż na talerz

Krok 4. Przełóż na talerz, gdy jajecznica osiągnie pożądany stopień wysmażenia.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans