Magda Gessler nie robi sałatki szwabskiej jak wszyscy. Stawia na niezwykle tani dodatek, niewielu go pamięta

Lubimy tanie i proste danie, które jednocześnie wspaniale smakują.. Dziś przychodzimy z propozycją sałatki od Magdy Gessler z wykorzystaniem mortadeli. Ten produkt kupisz w korzystnej cenie, a dodatkowo sprawia, że sałatka szwabska będzie jeszcze pyszniejsza.

Obrazek
Paulina

Sałatka na bazie ziemniaków z dodatkiem mortadeli, zwana też szwabską. To bardzo popularne danie, które jest robione w każdym kraju nieco inaczej. Magda Gessler opanowała jej recepturę do perfekcji. Kluczowym krokiem jest kropienie ugotowanych ziemniaków octem, które zapobiega ich rozpadaniu.

Sałatka szwabska idealnie sprawdzi się jako samodzielna przystawka. Jest bardzo konkretna w smaku i nie ma potrzeby łączyć jej z potrawami mięsnymi.

Obrazek

Sałatka szwabska

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg ogórków konserwowych lub kiszonych
  • 2 duże cebule
  • 500 g mortadeli
  • 2-3 łyżki octu winnego białego
  • sól do smaku
  • cukier
  • pieprz do smaku
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki, które są potrzebne do zrobienia sałatki. Na sam początek ugotuj ziemniaki w mundurkach. To bazowy składnik tej sałatki. Kolejno pokrój mortadelę i ogórki w paski, a także cebule w cienkie półplasterki. Ważne, by nie były zbyt duże.

Gdy ziemniaki są już ugotowane, lekko je przestudź, a następnie obierz. Ziemniaki kroimy w kostkę, a następnie przyprawimy solą, pieprzem i odrobina cukru. Na sam koniec całość skrapiamy octem winnym.

Teraz zajmiemy się sosem. Łączymy majonez, musztardę i przyciśnięty przez praskę czosnek. Do ziemniaków dodajemy pokrojone warzywa i mortadelę. Całość zalewamy sosem i mieszamy. Aby wszystko nabrało smaku, odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Jeśli masz ochotę na zupę, przedstawiamy nasz przepis na ogórkową na wędzonych żeberkach:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości