Sąsiadka od lat trzyma cukier w lodówce. Odkąd dowiedziałem się dlaczego, też tak robię
Cukier to produkt, który do zachowania odpowiedniej konsystencji i trwałości, potrzebuje miejsca suchego i zacienionego. A co jeśli powiemy ci, że mimo wszystko warto umieścić jakąś jego część w lodówce? Brzmi jak absurd? To przeczytaj o argumencie, który sprawi, że wzorem wielu innych osób już wkrótce umieścisz kilka kostek cukru na półce chłodziarki.
30.03.2023 15:32
Chociaż lodówka to wynalazek, który niewątpliwie zmienił oblicze zarówno gastronomii, jak i wszystkich ludzi, to nie każdy produkt zyska na przechowywaniu w niej. Chłodziarka oznacza bowiem wilgoć, która źle wpływa na smak i trwałość części popularnych artykułów. Ziemniaki, ogórki, cebula czy inne dojrzewające warzywa i owoce zaczną w lodówce szybciej gnić; pieczywo stanie się czerstwe, a miód zgęstnieje. A co z cukrem?
Tu odpowiedź również nie zaskakuje, i jeśli myślałeś, że przeczytasz tu o jakimś rewolucyjnym naukowym odkryciu pod tytułem "zimny cukier jest mniej szkodliwy", to niestety musimy cię wyprowadzić z błędu. Ten produkt również nie powinien być przechowywany w lodówce, bo wilgoć sprawi, że szybko stanie się on potwornie grudkowaty. Jednocześnie jednak to, co jest argumentem przeciwko trzymaniu cukru w lodówce, może być też argumentem za tym, żeby jednak to zrobić.
Cukier w lodówce. Czy ktoś tu oszalał?
Musimy przyznać, że kiedy po raz pierwszy zobaczyliśmy u sąsiadki cukier w lodówce, uznaliśmy, że z całą pewnością musiała włożyć go tam z roztargnienia. Nic bardziej mylnego. To po prostu genialny patent, który sprawi, że choć cukier będzie już do niczego, to wszystkie pozostałe produkty dużo na tym zyskają.
Przyczyną tego, że cukier po włożeniu do lodówki staje się grudowaty i twardy, jest to, że artykuł ten bardzo szybko pochłania wilgoć z otoczenia. To samo dotyczy innych sypkich produktów, takich jak kawa czy soda oczyszczona. Okazuje się więc, że pojemnik z cukrem ulokowany na półce lodówki sprawi, że nadmiar wilgoci zostanie zaabsorbowany, a — co za tym idzie — rozwój drobnoustrojów na pozostałych produktach zostanie ograniczony.
Cukier w lodówce ma jeszcze jedną zaletę: wraz z wilgocią, wchłonie też zapachy, których przecież w chłodziarce nie brakuje. Podobnymi właściwościami wykazuje się też inny niepozorny produkt, który na pewno znajduje się w twojej kuchni: gąbka do naczyń. Pamiętaj jednak, że musi być ona nowa i nieużywana; inaczej efekt będzie dokładnie odwrotny.
Obejrzyj też ten filmik z przepisem na włoską kanapkę na ciepło w rozmiarze XXL. Prosto z naszego kanału na YouTube.