Schab a'la hasselback z ziemniakami

Schab a'la hasselback z ziemniakami to gotowy pomysł na jednogarnkowy obiad prosto z piekarnika. Co więcej, wystarczy tak niewiele, aby go przygotować.

Obrazek
Pyszności

Ziemniaki w tym przepisie przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

  1. 800 g schab
  2. 2 szt. czerwona papryka
  3. 2 szt. cebula
  4. 1/3 szkl. olej roślinny
  5. 1 łyżka zioła prowansalskie
  6. 1 łyżeczka suszony czosnek
  7. 6 szt. ziemniaki średnie
  8. 1 łyżka sól
  9. 1 łyżeczka pieprz

Sposób przygotowania:

1. Połóż schab na desce do krojenia. Następnie z dwóch stron mięsa (w poziomie) ułóż dwie drewniane łyżki. I zacznij nacinać schab. Dzięki łyżkom nie przetniesz schabu do końca.

Obrazek

2. Umieść w każdej kieszonce paprykę i cebulę.

Obrazek

3. Następnie przełóż mięso do formy i otocz je talarkami ziemniaczanymi. W ich przygotowaniu niezawodny jest robot kuchenny marki Philips.

Obrazek

4. Czas na przyprawy: zioła prowansalskie, suszony czosnek, sól oraz pieprz. Nie zapomnij także o oleju roślinnym. Tak przygotowane mięso piecz przez 1,5 godziny (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis