WAŻNE
TERAZ

Litwa zamyka w całości granicę z Białorusią

5 brudnych sekretów producentów butelek do wody. Nie chcą, żebyś o tym wiedział!

Każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, że powinniśmy ograniczać zużycie plastiku. Są jednak też inne powody dla których powinniśmy z nich zrezygnować.

Obrazek
Ewa

#1 Nie powinniśmy ponownie używać butelek

Plastikowa butelka może wydzielać niebezpieczne chemikalia. Zwróć uwagę na specjalne znaki na dole: te ponumerowane trójkąty wskazują, jaki rodzaj plastiku został użyty.

Butelka z etykietą 1 (PET lub PETE) jest bezpieczna tylko do jednorazowego użytku. Po wystawieniu na działanie tlenu lub wysokich temperatur, w tym ciepła słonecznego, taka butelka wydziela toksyczne substancje, które dostają się do wody.
Unikaj butelek oznaczonych 3 lub 7 (PCW i PC), ponieważ wydzielają toksyczne chemikalia, które mogą przenikać do żywności i napojów, a długotrwała ekspozycja może nawet spowodować poważne problemy zdrowotne.

Obrazek


Butelki wykonane z polietylenu (2 i 4) oraz polipropylenu (5 i PP) nadają się do wielu zastosowań. Są stosunkowo bezpieczne, jeśli przechowujesz w nich tylko zimną wodę i regularnie je dezynfekujesz.

#2 Bakterie i brak higieny

Picie wody ze zużytej plastikowej butelki to prawie to samo, co lizanie deski sedesowej czy też psiej zabawki. Ilość bakterii w takich butelkach często przekracza granice bezpieczeństwa. Sami stwarzamy idealne warunki do wzrostu, biorąc butelkę brudnymi rękami, niedokładnie ją myjąc i trzymając w niej ciepłą wodę.

Myj butelki regularnie ciepłą wodą z mydłem, octem lub antybakteryjnym płynem do płukania ust.

Obrazek

#3 Używaj słomki

Badania wykazały, że większość bakterii żyje na szyjkach butelek, których nie można wystarczająco dobrze umyć. Zakrętki i korki niekapki obfitują w zarazki, które połykasz wraz z wodą. Aby być po bezpiecznej stronie, użyj słomki.

Obrazek

#4 Prawdziwe pochodzenie wody

Wiele firm uwielbia nadmieniać na opakowaniach, że woda, którą kupujesz, pochodzi z malowniczego strumienia. Ale prawda jest taka, że ​​często woda, którą kupujesz w butelce, jest identyczna z wodą, którą dostajesz z kranu w domu.

Właściwie widać to nawet na samej butelce, zwykle w małym tekście, który wszyscy zaniedbują. Firmy są zobowiązane do wyjaśnienia, że ​​źródłem wody dla nich jest główny kanał wodociągowy.
Nie warto przepłacać!

Obrazek

#5 Kłamstwo o zdrowiu

O tym, że wodę trzeba pić wiedzą wszyscy. Niektórzy jednak, w szczególności dzieci, bywają wybredni. Skrzętnie korzystają z tego producenci wody i oferują smakowe wersje napojów. Warto mieć na uwadze, że jest to sam cukier i konserwanty. Ze zdrowiem nie ma nic wspólnego.
Już lepiej przygotować taki napój w domu: woda, owoce i gotowe!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To niedoceniana część mięsa. Bardzo delikatna i soczysta
To niedoceniana część mięsa. Bardzo delikatna i soczysta
Na Wszystkich Świętych robię duży gar tej zupy. Rozgrzewa i syci lepiej niż rosół
Na Wszystkich Świętych robię duży gar tej zupy. Rozgrzewa i syci lepiej niż rosół
Wystarczą 2 łyżki na 1 kilogram ziemniaków. Kluski śląskie wychodzą miękkie jak chmurka
Wystarczą 2 łyżki na 1 kilogram ziemniaków. Kluski śląskie wychodzą miękkie jak chmurka
Wygląd nie zachęca, ale warto się skusić. Ewa Wachowicz ma sprawdzony przepis
Wygląd nie zachęca, ale warto się skusić. Ewa Wachowicz ma sprawdzony przepis
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku