Sernik jogurtowy z owocami leśnymi

Sernik jogurtowy z owocami leśnymi na zimno to genialny pomysł na słodki prezent dla ukochanej Mamy. Na pewno będzie zachwycona takim gestem.

Obrazek
Pyszności

Pyszny deser przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki:

Warstwa biała i różowa

  1. 200 ml woda wrzątek
  2. 100 ml woda zimna
  3. 120 g żelatyna deserowa
  4. 900 g jogurt typu irlandzkiego
  5. 1/2 szkl. miód
  6. 200 g maliny

Warstwa owocowa

  1. 1/3 szkl. woda
  2. 3 łyżki cukier
  3. 2 łyżki żelatyna
  4. 2 łyżki sok z cytryny
  5. 300 g owoce leśne

Spód

  1. 200 g ciastka owsiane
  2. 100 g orzechy włoskie
  3. 50 g masło roztopione

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od zblendowania orzechów i ciastek.

Obrazek

2. Następnie połącz powstałą mieszankę z roztopionym masłem, po czym przełóż do formy i wstaw do lodówki.

Obrazek

3. Czas przygotować jogurtowy miks. W tym celu użyj blendera i połącz w nim zimną i gorącą wodę oraz żelatynę deserową.

Obrazek

4. Po chwili dodaj do urządzenia jogurt oraz miód. Połowę mieszanki przelej przez sitko na przygotowany wcześniej spód. Ponownie wstaw formę do lodówki.

Obrazek

5. Do pozostałej mieszanki z blendera dodaj maliny i zblenduj. Odstaw mieszankę na bok.

Obrazek

6. Teraz przygotuj warstwę z owoców leśnych. W tym celu połącz w garnku na palniku owoce, cukier i wodę.

Obrazek

7. Mieszankę przełóż do blendera i połącz z tężejącą żelatyną oraz sokiem z cytryny. Następnie przełóż do formy do pieczenia i wstaw do lodówki.

Obrazek

8. Po godzinie dodaj ostatnią warstwę i ponownie wstaw do lodówki. Tym razem na 3-4 godziny.

Obrazek

9. Gotowy deser udekoruj świeżymi owocami. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie