Sernik pomarańczowy w świątecznym klimacie
Idealnie kremowy sernik domowej roboty z pomarańczową nutką smakuje jak z najlepszej cukierni. Tak perfekcyjna kombinacja odnajdzie się na świątecznym stole i szybko zyska grono wielbicieli.
Bożonarodzeniowe menu to nie tylko wigilijne potrawy oraz sałatki. Na świątecznych stołach nie może zabraknąć również smacznych wypieków. Sernik pomarańczowy na herbatnikowym spodzie sprawdzi się w tej roli idealnie. Nie dość, że jego kremowa konsystencja zachwyca od pierwszego kęsa, to jeszcze orzeźwiająca nutka pomarańczowa znacznie wzbogaca walory smakowe.
Warto pamiętać także o uroczej dekoracji na czele z kandyzowanymi pomarańczami, żurawiną, goździkami i cynamonem. W przygotowaniu idealnego ciasta bożonarodzeniowego pomocne będą akcesoria kuchenne marki Zwieger. Forma do pieczenia, waga oraz rózga kuchenna to tylko część sprawdzonych gadżetów, które są niezbędne w każdej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pomarańczowy sernik w świątecznym wydaniu - przepis
Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników z płatkami owsianymi,
- 2 łyżeczki kakao,
- 100 g masła.
Masa serowa:
- 800 g twarogu sernikowego,
- 257 g cukru drobnego,
- 200 g śmietany 18 proc.,
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy,
- skórka z 1/2 pomarańczy,
- 45 g mąki tortowej,
- 4 jajka,
- 1 żółtko.
Kandyzowane plastry pomarańczy:
- 3 pomarańcze,
- 250 ml wody,
- 250 g cukru,
- sok z 1/2 cytryny.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania spodu sernika. W tym celu blenduję herbatniki, po czym łącze je z kakao i roztopionym masłem.
Krok 2. Składniki dokładnie łączę. Powstały miks przesypuje do formy o średnicy 24 cm, po czym dociskam do dna formy przy pomocy zwykłej łyżki stołowej.
I spód ciasta jest już gotowy. Teraz wkładam go do lodówki na 30 minut i przechodzę do pracy nad serową masą.
Krok 3. Do dużej miski przekładam twaróg sernikowy. Następnie wsypuję do środka cukier i ubijam. Po chwili do miski dodaję również śmietankę, skórkę z tartej pomarańczy, sok z pomarańczy oraz mąkę. Na koniec w misce mają znaleźć się jajka i żółtko. Składniki dodaję pojedynczo.
Krok 4. Powstałą mieszankę przelewam bezpośrednio na wcześniej przygotowany spód. Następnie rozprowadzam na wierzchu serową masę, po czym wkładam formę do rozgrzanego piekarnika na 60 minut. Urządzenie powinno pracować w temp. 170 stopni Celsjusza.
Sernika po upieczeniu nie wyjmuję od razu z piekarnika. Daję mu jeszcze trochę czasu w wyłączonym urządzeniu.
Krok 5. W międzyczasie przygotowuję kandyzowane kawałki pomarańczy. Zaczynam od podzielenia owocu na cienkie plastry. Następnie ustawiam na palniku patelnię, w której łączę wodę, cukier oraz sok z cytryny. Kiedy składniki dobrze się połączą, dorzucam plastry pomarańczy.
Co 15 minut przewracam plastry pomarańczy na drugą stronę. W sumie gotuję je w ten sposób przez 60 minut.
Krok 6. Upieczone i ostudzone ciasto wkładam na całą noc do lodówki. Dekoruję je dopiero kolejnego dnia. Do ozdabiania wykorzystuję kandyzowane kawałki pomarańczy, laski cynamonu, goździki, czekoladowe czekoladki, cukier puder oraz żurawinę. Smacznego!