PrzepisSernik z borówkami i dżemem

Sernik z borówkami i dżemem

Sernik z borówkami i dżemem
Pyszności

14.02.2020 12:00, aktual.: 16.08.2020 15:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sernik z borówkami i dżemem to idealna propozycja na niedzielne ciasto dla całej rodziny. Pyszne, łatwe w przygotowaniu i miłe dla oka. Czego chcieć więcej?

W przygotowaniu naszego sernika pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips.

Składniki:

Spód z herbatników

  1. 200 g herbatniki kakaowe
  2. 70 g masło roztopione

Masa serowa

  1. 260 g serek śmietankowy
  2. 240 g serek mascarpone
  3. 180 g jogurt grecki
  4. 100 g mąka
  5. 3 szt. jajka
  6. 1/2 szkl. cukier
  7. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Pozostałe składniki

  1. 1/2 słoika dżem borówkowy
  2. 250 g borówki

Sposób przygotowania:

1. Przy pomocy blendera rozkrusz kakaowe herbatniki. Następnie połącz z roztopionym masłem i przełóż do formy do pieczenia, tworząc spód sernika.

Obraz

2. W dużej misce zmiksuj jogurt grecki, serek śmietankowy i serek mascarpone.

Obraz

3. Jako kolejne składniki dodaj stopniowo: cukier, ekstrakt waniliowy, jajka i mąkę.

Obraz

4. Przełóż mieszankę do formy do pieczenia. Na wierzchu rozprowadź borówki i zrób kleksy przy pomocy dżemu borówkowego. Ciasto wstaw do piekarnika na 60 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Smacznego!

Obraz