PrzepisSernik z orzechami pekan

Sernik z orzechami pekan

Sernik z orzechami pekan to gotowa receptura na udany wypiek dla całej rodziny. Wystarczy, że raz go skosztujesz, a od razu się w nim zakochasz!

Sernik z orzechami pekan
Pyszności

03.06.2020 | aktual.: 02.09.2021 11:32

Składniki:

Spód

  1. 1 szkl. orzechy pekan
  2. 1/4 szkl. cukier brązowy
  3. 1,5 szkl. bułka tarta
  4. 100 g masło roztopione
  5. 1 łyżka cynamon

Polewa z orzechami pekan

  1. 2 szkl. orzechy pekan
  2. 80 g masło
  3. 3/4 szkl. śmietanka 30%
  4. 3/4 szkl. cukier brązowy
  5. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  6. 1 łyżeczka cynamon

Masa serowa

  1. 3/4 szkl. śmietanka 18%
  2. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  3. 1 łyżeczka cynamon
  4. 1 kg ser twarogowy
  5. 1/2 szkl. brązowy cukier
  6. 1/2 szkl. biały cukier
  7. 3 szt. jajka
  8. 1 łyżka mąka kukurydziana

Sposób przygotowania:

1. Przy pomocy blendera przygotuj ciastka na spód sernika.

Obraz

2. Teraz połącz je z bułką tartą, roztopionym masłem, brązowym cukrem i cynamonem. Powstałą mieszankę przełóż do formy i piecz przez 10 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

3. Czas przygotować serową mieszankę. W tym celu połącz: ser twarogowy, biały i brązowy cukier, ekstrakt waniliowy, cynamon, mąkę kukurydzianą i śmietanę 18%. Na koniec dodaj pojedynczo trzy jajka.

Obraz

4. Umieść formę ze spodem w większym naczyniu i napełnij je wodą. Teraz rozprowadź bezpośrednio na spodzie serową mieszankę. Całość wstaw do piekarnika na godzinę (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

5. W międzyczasie połącz na palniku: masło, brązowy cukier, śmietankę 30%, ekstrakt waniliowy, cynamon i orzechy pekan. Gotuj na małym ogniu, do chwili aż mieszanka zgęstnieje.

Obraz

6. Gotowy sernik udekoruj mieszanką z orzechami pekan. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie