Sernik z orzechami pekan

Sernik z orzechami pekan to gotowa receptura na udany wypiek dla całej rodziny. Wystarczy, że raz go skosztujesz, a od razu się w nim zakochasz!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Spód

  1. 1 szkl. orzechy pekan
  2. 1/4 szkl. cukier brązowy
  3. 1,5 szkl. bułka tarta
  4. 100 g masło roztopione
  5. 1 łyżka cynamon

Polewa z orzechami pekan

  1. 2 szkl. orzechy pekan
  2. 80 g masło
  3. 3/4 szkl. śmietanka 30%
  4. 3/4 szkl. cukier brązowy
  5. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  6. 1 łyżeczka cynamon

Masa serowa

  1. 3/4 szkl. śmietanka 18%
  2. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  3. 1 łyżeczka cynamon
  4. 1 kg ser twarogowy
  5. 1/2 szkl. brązowy cukier
  6. 1/2 szkl. biały cukier
  7. 3 szt. jajka
  8. 1 łyżka mąka kukurydziana

Sposób przygotowania:

1. Przy pomocy blendera przygotuj ciastka na spód sernika.

Obrazek

2. Teraz połącz je z bułką tartą, roztopionym masłem, brązowym cukrem i cynamonem. Powstałą mieszankę przełóż do formy i piecz przez 10 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. Czas przygotować serową mieszankę. W tym celu połącz: ser twarogowy, biały i brązowy cukier, ekstrakt waniliowy, cynamon, mąkę kukurydzianą i śmietanę 18%. Na koniec dodaj pojedynczo trzy jajka.

Obrazek

4. Umieść formę ze spodem w większym naczyniu i napełnij je wodą. Teraz rozprowadź bezpośrednio na spodzie serową mieszankę. Całość wstaw do piekarnika na godzinę (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. W międzyczasie połącz na palniku: masło, brązowy cukier, śmietankę 30%, ekstrakt waniliowy, cynamon i orzechy pekan. Gotuj na małym ogniu, do chwili aż mieszanka zgęstnieje.

Obrazek

6. Gotowy sernik udekoruj mieszanką z orzechami pekan. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy