Makłowicz zdradził patent na zawsze puszysty i kremowy sernik. Wystarczy dodatek nietypowego warzywa

Robert Makłowicz podzielił się wspaniałym przepisem na sernik. Okazuje się, że w skład deseru wchodzi jeden, wyjątkowo nietypowy składnik - ziemniaki. Dzięki temu odznacza się idealną, kremową konsystencją! Sernik z ziemniakami wspaniale współgra w towarzystwie ulubionej kawy, czy herbaty. Jeśli masz ochotę go spróbować - poniżej zdradzamy jak wykonać ten deser krok po kroku.

Obrazek
Agnieszka

Sernik z ziemniakami jest jedyny w swoim rodzaju. Deser jest wilgotny oraz niesamowicie kremowy. Serwujemy go wraz z musem wiśniowym. Jeśli masz ochotę na ten wyjątkowy sernik, koniecznie wykonaj go jeszcze dzisiaj!

Lekki i kremowy deser

Obrazek
Sernik - Pyszności

Robert Makłowicz zna najlepsze przepisy nie tylko na słone potrawy, ale również i desery. Jego sernik z ziemniakami podbił kubki smakowe wielu osób. Nic w tym dziwnego, w końcu deser fantastycznie rozpływa się w ustach! Aby wzbogacić smak sernika, podajemy go z pysznym musem wiśniowym. Należy zaznaczyć, że powstaje on na bazie wiśni i takich aromatycznych przypraw jak cynamon, czy goździki.

Sernik z ziemniakami Roberta Makłowicza

Obrazek
Masa serowa - Pyszności

Składniki:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 1,5 łyżki zgniecionych ziemniaków
  • 300 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 8 żółtek
  • laska wanilii
  • cytryna
  • szczypta soli
  • 4 białka
  • rodzynki (garść)

Mus wiśniowy:

  • 500 g mrożonych wiśni
  • 4 - 5 łyżek cukru
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków

Sposób przygotowania:

Na początku do dużej miski wrzuć żółtka, ziemniaki oraz cukier puder. Składniki dokładnie połącz ze sobą. Następnie dodaj ser oraz mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. W kolejnym kroku wrzuć startą skórkę cytryny, rodzynki oraz wanilię.

W oddzielnym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodaj ją do serowej masy i całość delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki. Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp mąką. Następnie przełóż do niej serową masę.

Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę. W kolejnym kroku wykonaj mus wiśniowy. W związku z tym zamrożone wiśnie przełóż do garnka, dodaj 100 ml wody, goździki, cynamon oraz cukier. Następnie całość gotuj około 0,5 godziny.

Gotowy sernik z ziemniakami podawaj w towarzystwie pysznego musu wiśniowego.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować prosty sernik z trzech składników krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze