Sezon trwa. Są smaczne i prawie nie mają kalorii, a my nawet nie wiem, jak smakują
Dla niektórych to już znak, że kończy się lato. Na straganach pojawiają się warzywa z rodziny dyniowatych. Jednym z nich są patisony, których często nie doceniamy. Uważasz, że mają tylko walory ozdobne? To nieprawda. Do patisonów warto się przekonać. Mamy kilka przepisów, które na pewno w tym pomogą.
16.08.2024 06:03
Patisony na pewno wyróżniają się kształtem, nie sposób pomylić je z innymi warzywami. A co ze smakiem? Niektórzy twierdzą, że go właściwie nie mają. Są po prostu bardzo delikatne, przypominają cukinię i kabaczka. Na straganach można spotkać patisony o miniaturowych rozmiarach, jak i znacznie większe. Młodsze egzemplarze charakteryzują się delikatną skórką, która nie wymaga obierania. Z kolei starsze z czasem zyskują grubszą, guzowatą i twardą skórkę, a więc lepiej obrać je przed spożyciem lub obróbką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie tylko marynowane
Patisony same w sobie mają bardzo delikatny smak, ale za to świetnie pasują do większości przypraw. Łatwo je także komponować z innymi warzywami, mięsem, serem, ziołami. Nadają się na danie główne lub dodatek. Co można zrobić z patisonów?
Faszerowane. W przypadku takiego dnia już ich kształt będzie robił wrażenie. Patisony można napełnić mięsem mielonym, ryżem, warzywami i serem, a następnie zapiec w piekarniku.
Zupy. To warzywa idealne na zupy krem. Dobrze łączy się z innymi warzywami, takimi jak marchew, ziemniaki, pietruszka, seler. Taki danie warto podawać z bazylią czy kolendrą.
Placki. Wystarczy zetrzeć na tarce patisony i przygotowywać placki na wzór tych z cukinii. Są lekkie, chrupiące, idealne do dobrze doprawionych sosów.
Grill. Pokrojone w plastry i skropione oliwą grillują się bardzo szybko. Warto dołożyć do nich zioła i przyprawy dla wzmocnienia smaku.
Marynowane. W zalewie octowej zdecydowanie nabierają charakteru.
Frytki. Wystarczy pokroić warzywa, frytki obtoczyć w panierce i smażyć na tłuszczu.
Kotlety z patisonów
Składniki:
- 1 duży lub 2 średnie patisony,
- 2 jajka,
- szklanka mąki,
- szklanka bułki tartej,
- sól, pieprz, czosnek granulowany,
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie:
- Patisony umyj (ewentualnie obierz), a następnie pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Jeśli gniazda nasienne są duże, usuń je.
- Następnie odsyp solą każdy kawałek patisona i odstaw warzywa na 15 minut, by puściły wodę.
- Po tym czasie odsącz patisony. Dopraw je pieprzem i granulowanym czosnkiem.
- Jajka rozkłóć, przygotuj talerz z mąką i bułką tartą.
- Patisony najpierw obtocz w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej i od razu kładź na rozgrzany tłuszcz.
- Warzywa smaż na średnim ogniu, aż panierka zbrązowieje.
- Gotowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Zupa krem
Składniki:
- 5 młodych patisonów,
- połowa cebuli,
- 2 marchewki,
- 2 ząbki czosnki,
- płaska łyżeczka curry,
- płaska łyżeczka kurkumy,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki masła.
- 2 l bulionu lub wody.
Sposób przygotowania:
- Patisony umyj i pokrój w kostkę. Cebule obierz, drobno pokrój. Marchewkę obierz, pokrój w talarki.
- Cebulę przesmaż na maśle. Potem dodaj pozostałe warzywa oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Przesmażone warzywa zalej wodą lub bulionem. Kiedy warzywa będą miękkie, zmiksuj całość. Zupę dopraw do smaku.