Składniki te same, a ile mniej roboty. Zrobisz raz dwa, kiedy rodzina poprosi o gołąbki

Gołąbki to danie, które uwielbia większość Polaków. Niestety przygotowanie go zajmuje dużo czasu i pracy. Na szczęście jest sposób, aby przyrządzić je znacznie szybciej, bez rezygnacji z ich pysznego smaku.

Przepis na gołąbki bez zawijaniaPrzepis na gołąbki bez zawijania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Alexander Elzinga
Marcin Michałowski

Gołąbki to jedno z najbardziej charakterystycznych dań polskiej kuchni. Choć ich przygotowanie może być czasochłonne, istnieje sposób na zaserwowanie tego smacznego dania zdecydowanie szybciej. Przedstawiamy przepis na gołąbki bez zawijania, który pozwoli zaoszczędzić czas, nie rezygnując z autentycznego smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza na ziemniaczanym spodzie pozwoli ci odkryć kultową przekąskę na nowo

W tradycyjnym przepisie na gołąbki potrzebujemy kapusty, mięsa mielonego, ryżu, przypraw i sosu pomidorowego. W wersji bez zawijania używamy tych samych składników, ale zmieniamy sposób ich przygotowania, co znacznie przyspiesza cały proces.

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

Do przygotowania gołąbków bez zawijania potrzebujesz następujących składników:

  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego,
  • 3 szklanki ryżu,
  • 1/2 średniej główki białej kapusty,
  • 2 jajka,
  • 2 kostki rosołowe lub gotowy domowy bulion (1,5l),
  • 3 ząbki czosnku,
  • przecier pomidorowy,
  • cebula,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Krojenie kapusty: Rozpocznij od pokrojenia kapusty na cienkie paski.
  2. Podsmażanie cebuli: Drobno pokrój cebulę i podsmaż ją na oleju, aż stanie się złocista.
  3. Przygotowanie masy mięsnej: W misce wymieszaj mięso mielone, ryż, sól, pieprz, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj pokrojoną kapustę i podsmażoną cebulę, dokładnie wszystko mieszając.
  4. Formowanie kuleczek: Z powstałej masy ulep małe kuleczki, obtaczając je w bułce tartej. Smaż je na oleju aż do zarumienienia.
  5. Gotowanie gołąbków: Włóż usmażone kuleczki do garnka, zalej 1,5 litrem wody, dodaj kostki rosołowe (lub gotowy bulion) i przecier pomidorowy. Przykryj i gotuj przez około 40 minut, aż sos zgęstnieje.

I to wszystko! W ten sposób przygotujesz smaczne gołąbki bez zawijania w znacznie krótszym czasie niż tradycyjna wersja. Mimo że to namiastka, aromat i smak z pewnością was nie zawiodą. Gotowi na pyszną podróż kulinarną? Przygotujcie te wyjątkowe gołąbki bez zawijania i cieszcie się tradycyjnymi polskimi smakami zdecydowanie szybciej!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej