NewsyTa srebrna ryba uznawana jest za pokarm bogów. Wspomaga pracę oczu i wzmacnia kości

Ta srebrna ryba uznawana jest za pokarm bogów. Wspomaga pracę oczu i wzmacnia kości

Śledzie od zawsze królowały na polskich stołach. Jemy je w różnych postaciach - w occie, w oleju, śmietanie lub po prostu smażymy. Czy wiedzieliście, że w Skandynawii tę rybę uznaje się za pokarm bogów? Swoimi walorami przewyższa nawet samego łososia.

Śledzie i ich właściwości, fot. Adobe Stock
Śledzie i ich właściwości, fot. Adobe Stock

10.06.2023 | aktual.: 11.06.2023 01:51

Jeśli nie wyobrażacie sobie dnia bez rybek, koniecznie do jadłospisu dołączcie śledzia. Jest doskonałym źródłem kwasów Omega 3 i 6 oraz wielu innych bardzo istotnych dla człowieka składników odżywczych, na przykład łatwo przyswajalnego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Włącz śledzie do diety, a organizm ci za to podziękuje

Dzięki nim przygotujesz pełnowartościowy i bardzo prosty obiad. Mają mnóstwo składników odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego też powinniśmy spożywać je przynajmniej raz w tygodniu.

W śledziach znajdziemy witaminy i minerały, które:

  • regulują ciśnienie krwi,
  • wspomagają odporność,
  • obniżają poziom cholesterolu LDL (tego złego),
  • mają działanie przeciwdepresyjne,
  • wspomagają koncentrację,
  • poprawiają metabolizm i pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego,
  • dobrze wpływają na wzrok i stan oczu,
  • biorą udział w budowie kości,
  • mają działanie przeciwmiażdżycowe.

Śledzie są też źródłem żelaza, które zapobiega rozwojowi anemii oraz cynku i miedzi.

Śledzie zawierają mnóstwo witamin i minerałów (UNPLASH)
Śledzie zawierają mnóstwo witamin i minerałów (UNPLASH)

Sposoby na wybranie dobrej ryby

Nie wszyscy lubią produkty w zalewie lub puszce. Na szczęście na rynku istnieją też inne warianty. Do najpopularniejszych należą śledzie w occie i w oleju. Możemy też wybrać zwyczajne płaty. Musimy jednak uważać. Jeśli zauważymy, że miąższ jest biały lub żółty, lepiej je odłóżmy. Istnieje bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że ryba jest sztucznie zabarwiana i zawiera mnóstwo konserwantów. Zamiast tego szukajcie szarawego lub lekko kremowego mięsa. Miąższ powinien być gęsty i zwarty.

Jeśli chcecie zjeść smacznie, poproście sprzedawcę o tłustą rybę. Śledź powinien mieć szkliste, wypukłe oczy i morski zapach. Nawet najmniejsza woń tak zwanego "rybiego smrodu" jest oznaką, że produkt zaczął gnić i nadaje się tylko do wyrzucenia. Unikajmy też ryb, które przechowywane są w bardzo dużych beczkach z roztworem z octu.

Wybrane dla Ciebie