NewsyTa srebrna ryba uznawana jest za pokarm bogów. Wspomaga pracę oczu i wzmacnia kości

Ta srebrna ryba uznawana jest za pokarm bogów. Wspomaga pracę oczu i wzmacnia kości

Śledzie i ich właściwości, fot. Adobe Stock
Śledzie i ich właściwości, fot. Adobe Stock

10.06.2023 19:38, aktual.: 11.06.2023 01:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Śledzie od zawsze królowały na polskich stołach. Jemy je w różnych postaciach - w occie, w oleju, śmietanie lub po prostu smażymy. Czy wiedzieliście, że w Skandynawii tę rybę uznaje się za pokarm bogów? Swoimi walorami przewyższa nawet samego łososia.

Jeśli nie wyobrażacie sobie dnia bez rybek, koniecznie do jadłospisu dołączcie śledzia. Jest doskonałym źródłem kwasów Omega 3 i 6 oraz wielu innych bardzo istotnych dla człowieka składników odżywczych, na przykład łatwo przyswajalnego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Włącz śledzie do diety, a organizm ci za to podziękuje

Dzięki nim przygotujesz pełnowartościowy i bardzo prosty obiad. Mają mnóstwo składników odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego też powinniśmy spożywać je przynajmniej raz w tygodniu.

W śledziach znajdziemy witaminy i minerały, które:

  • regulują ciśnienie krwi,
  • wspomagają odporność,
  • obniżają poziom cholesterolu LDL (tego złego),
  • mają działanie przeciwdepresyjne,
  • wspomagają koncentrację,
  • poprawiają metabolizm i pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego,
  • dobrze wpływają na wzrok i stan oczu,
  • biorą udział w budowie kości,
  • mają działanie przeciwmiażdżycowe.

Śledzie są też źródłem żelaza, które zapobiega rozwojowi anemii oraz cynku i miedzi.

Śledzie zawierają mnóstwo witamin i minerałów (UNPLASH)
Śledzie zawierają mnóstwo witamin i minerałów (UNPLASH)

Sposoby na wybranie dobrej ryby

Nie wszyscy lubią produkty w zalewie lub puszce. Na szczęście na rynku istnieją też inne warianty. Do najpopularniejszych należą śledzie w occie i w oleju. Możemy też wybrać zwyczajne płaty. Musimy jednak uważać. Jeśli zauważymy, że miąższ jest biały lub żółty, lepiej je odłóżmy. Istnieje bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że ryba jest sztucznie zabarwiana i zawiera mnóstwo konserwantów. Zamiast tego szukajcie szarawego lub lekko kremowego mięsa. Miąższ powinien być gęsty i zwarty.

Jeśli chcecie zjeść smacznie, poproście sprzedawcę o tłustą rybę. Śledź powinien mieć szkliste, wypukłe oczy i morski zapach. Nawet najmniejsza woń tak zwanego "rybiego smrodu" jest oznaką, że produkt zaczął gnić i nadaje się tylko do wyrzucenia. Unikajmy też ryb, które przechowywane są w bardzo dużych beczkach z roztworem z octu.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także