PoradyNiedoceniane ryby. Są tańsze i zdrowsze od łososia, a mało kto zwraca na nie uwagę

Niedoceniane ryby. Są tańsze i zdrowsze od łososia, a mało kto zwraca na nie uwagę

Ryby — o ile jeszcze nim nie są — powinny stać się nieodłącznym elementem naszego menu. Szukając pomysłów na urozmaicenie jadłospisu o inne mięso niż drób czy wieprzowina, dobrze jest postawić właśnie na nie. Kiedy już dochodzimy do takiej refleksji, nasz wybór często pada na łososia, rybę tak samo smaczną, co modną i — poniekąd — bardzo zdrową. Dzisiaj jednak chcemy ci zaprezentować ryby, które, choć mniej popularne od łososia, są zdrowsze, tańsze i równie smaczne.

Jakie ryby wybrać zamiast łososia? - Pyszności; foto: Adobe Stock
Jakie ryby wybrać zamiast łososia? - Pyszności; foto: Adobe Stock

24.05.2023 15:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gdyby istniał konkurs piękności rybiego mięsa, łosoś prawdopodobnie wygrałby go bez większych problemów. Cudna, pomarańczowa barwa poprzecinana eleganckimi białymi liniami, gładka struktura, smak jak z bajki... Nic dziwnego, że łosoś już od wielu lat znajduje się w menu każdej modnej restauracji, a stworzone z niego przekąski zdobią weselne stoły.

Istnieją ryby lepsze od łososia - Pyszności; foto: Canva
Istnieją ryby lepsze od łososia - Pyszności; foto: Canva

Po dłuższym okresie bezdyskusyjnego zachwytu nad tą rybą nadszedł w końcu czas refleksji. Ogromne zapotrzebowanie na łososia nie umknęło uwadze hodowców, którzy, z chęci czerpania jak największych zysków, posuwali się coraz dalej i dalej w metodzie jego "produkcji". Ogromne, norweskie hodowle łososia padły w końcu ofiarą dociekliwości konsumentów i dziennikarzy. A wtedy wyszła na jaw prawda — straszna, przerażająca i niesmaczna.

Łososie — ryby zdrowe, czy toksyczne?

Nowe spojrzenie na kwestię łososia jako synonimu zdrowia rzucił film dokumentalny "Fillet Oh Fish". To właśnie z niego dowiedzieliśmy się, że na jednej farmie łososia znajdują się... 2 miliony ryb. Naszym oczom ukazały się też wypowiedzi toksykologów, którzy po przebadaniu różnego rodzaju żywności przedstawili nam przerażającą prawdę. Łosoś hodowlany to jeden z najbardziej toksycznych produktów na całym świecie. 

Najwięcej szkodliwych dla człowieka substancji gromadzi się u zwierząt w tłuszczu. Tego z kolei, w łososiu hodowlanym, jest nawet sześć razy więcej, niż w przypadku łososia dzikiego. Toksyny z pasz, którymi karmione są ryby hodowlane, trafiają później prosto do naszego żołądka. Do tego dochodzą jeszcze niekontrolowane pandemie rozprzestrzeniające się na farmach. Rezultat: zabójczy koktajl chemiczny. 

Ryby lepsze od łososia

Te ryby wybierz zamiast łososia - Pyszności; foto: Canva
Te ryby wybierz zamiast łososia - Pyszności; foto: Canva

Kupując łososia, zawsze należy zwrócić na miejsce jego pochodzenia. Dzikie okazy są bardzo zdrowe i niewątpliwie, mimo mniejszej zawartości tłuszczu, dalej niezwykle smaczne. Ich cena potrafi jednak zwalić z nóg, dlatego warto poznać ryby, które nie ustępują im w smaku, a są równie lub nawet bardziej zdrowe. Oto kilka naszych propozycji.

  • Śledź. Ta pyszna ryba to jedynie 216 kcal w 100 gramach produktu, a dodatkowo prawie 20 g białka, zdrowe kwasy tłuszczowe i nienaganny smak i konsystencja.
  • Makrela. 181 kcal, 18,7 g białka i niezwykle bogate źródło selenu i witaminy D. To wszystko w przystępnej cenie i dużej dostępności.
  • Morszczuk. Wyjątkowo niskokaloryczna ryba - 89 kcal. Nieco mniej kwasów tłuszczowych, za to sporo białka (17,2 g) i delikatny smak.
  • Karaś. Około 110 kcal, 18 g pełnowartościowego białka, witaminy A, D i z grupy B. W karasiach nie brakuje też minerałów, głównie fosforu i potasu.