Spaghetti w kremowym sosie BRIE. Ekspresowy przepis na pyszny obiad
Ekspresowe spaghetti w kremowym sosie z serem pleśniowym z chrupiącym boczkiem i miodową nutą to przepis na prosty i pyszny makaron. Nie powstydziłaby się go nawet dobra włoska restauracja.
28.06.2023 16:30
Włoska kuchnia to coś, co po prostu uwielbiam. Pyszna pizza i makarony w różnych wydaniach kojarzą mi się ze słonecznymi wakacjami i niespiesznymi przechadzkami po włoskich uliczkach. Chociaż trochę staram się odtworzyć w domu ten klimat, przygotowując pyszne pasty dla mojej rodziny. Jednym ze sprawdzonych przepisów jest błyskawiczny makaron z podsmażonym boczkiem i sosem na bazie sera pleśniowego. Smak podbiłam dodatkowo tymiankiem i miodem- to połączenie jest niesamowite. Prezentuje się świetnie, smakuje jeszcze lepiej, a na dodatek przygotowanie jest szybkie i proste.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Zobacz także
Spaghetti z kremowym sosem z brie
Składniki:
- 200 g wędzonego boczku,
- 120 g sera pleśniowego BRIE,
- 3/4 szk. wody z makaronu,
- 240 g makaronu spaghetti,
- 1,5 łyżeczki suszonego tymianku,
- 1 łyżka miodu.
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Ważne, aby był al dente, czyli półtwardy. Wody po gotowaniu nie wylewam- wykorzystam ją do przygotowania sosu.
2. Boczek kroję w słupki lub niezbyt dużą kostkę i wrzucam na rozgrzaną patelnię. Nie dodaję żadnego oleju, masła ani oliwy, bo cały tłuszcz wytopi się z boczku. Dorzucam kawałki sera brie.
3. Na patelnię z boczkiem i serem wlewam wodę po gotowaniu makaronu (3/4 szklanki). Gotuję całość na średnim ogniu, aż ser się roztopi. Dorzucam suszony tymianek oraz miód i dokładnie mieszam.
4. Do sosu dodaję ugotowany makaron i mieszam, aby dobrze otulił nitki.