Spaghetti z czereśniami. Zrobisz je w zaledwie kilkanaście minut
Nie masz pomysłu na to, jak wykorzystać sezon na czereśnie? Postanowiliśmy zaprezentować ci inspirację na danie, które łączy w sobie najlepszy smak czereśni z dodatkiem makaronu spaghetti. Nie jest to jednak zwykły makaron, bo przygotowany z ciasta naleśnikowego. Spaghetti z czereśniami to przepis, który koniecznie musisz poznać!
07.08.2023 | aktual.: 07.08.2023 21:54
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Skoro są kluski z truskawkami, to dlaczego by nie poeksperymentować z innymi sezonowymi owocami. Jeśli masz czereśnie, to możesz z nich przygotować naprawdę smaczny posiłek. Będzie to owocowe nawiązanie do popularnego dania kuchni włoskiej, jakim jest spaghetti. Z tym, że będzie ono podane w nieco innej formie. Sos boloński zastąpisz czereśniami, a spaghetti - makaronem przygotowanym z ciasta naleśnikowego.
Spaghetti z czereśniami
Spaghetti z czereśniami to niezwykłe danie, które łączy smaki letnich owoców z lekkością i delikatnością ciasta naleśnikowego. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych czereśni i stworzenie oryginalnego, kulinarnego doświadczenia.
Karmelizowany sos z czereśni nadaje potrawie słodką nutę, która doskonale kontrastuje z delikatnym smakiem ciasta naleśnikowego.
Spaghetti z czereśniami - przepis
Spaghetti z czereśniami to przepyszne danie, które zachwyci twoje podniebienie i ożywi letnie posiłki. Przygotuj to owocowo-naleśnikowe danie i ciesz się wyjątkowym smakiem lata. Jest kilka opcji przygotowania sosu, ale ten wariant wydaje się być najlepszy.
Składniki:
- jajko,
- szklanka mąki pszennej,
- trochę więcej niż szklanka mleka,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- 200 g świeżych czereśni,
- 2 łyżki cukru,
- łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki masła,
- mięta do dekoracji.
Spaghetti z czereśniami - krok po kroku
To połączenie owoców i lekkiego ciasta sprawi, że twoje letnie posiłki nabiorą wyjątkowego smaku i aromatu. Czas potrzebny na przygotowanie owocowo-naleśnikowego dania, to zaledwie kilkanaście minut. Będzie smacznie i owocowo!
- Przygotuj ciasto naleśnikowe. W misce połącz ze sobą jajko, sól, mąkę i mleko. Wszystko zmiksuj mikserem.
- Usmaż naleśniki. Pozbądź się pestek z czereśni i podziel owoce na połówki.
- Gorące naleśniki, zdjęte z patelni, zwiń w rulonik i pokrój nożem na cienkie paseczki, jak spaghetti.
- Na dużej patelni rozgrzej masło. Dodaj czereśnie i smaż je przez kilka minut, aż zaczną mięknąć.
- Dodaj cukier do czereśni i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
- Wlej sok z cytryny do czereśni i smaż jeszcze przez chwilę, aż otrzymasz karmelizowany sos.
- Połącz spaghetti z czereśniami, delikatnie mieszając, aby dobrze połączyć smaki.
- Podawaj spaghetti z czereśniami na talerzach i udekoruj świeżą miętą.