Spalone spaghetti klasykiem kuchni włoskiej. Sekret smaku tkwi w tej metodzie

Spaghetti bruciati, apulijskie danie z lat 60., zyskało nową popularność dzięki TikTokowi. Historia tego nietypowego makaronu sięga restauracji w Bari, gdzie powstało jako kulinarna innowacja. Czym się różni od klasycznego spaghetti, które dobrze zna i próbował chyba każdy?

Spaghetti bruciati to klasyk kuchni włoskiej w innej formieSpaghetti bruciati to klasyk kuchni włoskiej w innej formie
Źródło zdjęć: © Getty Images | bonchan
Karol Wiak

Spaghetti bruciati, znane z przypalania na patelni, narodziło się w latach 60. w Bari. Szef kuchni z Al Sorso Preferito stworzył je na prośbę klientów z północy Włoch, szukających czegoś wyjątkowego. Zamiast gotować makaron, przypalił go, dodając bulion i ostrą paprykę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z wędzonym kurczakiem. Znika ze stołu szybciej niż się ją robi

Przypalone spaghetti - hit kuchni włoskiej i TikToka

Danie szybko zdobyło popularność, choć w latach 80. niemal zniknęło z menu. Renesans spaghetti bruciati nastąpił w XXI wieku, kiedy to stało się częścią włoskiej popkultury. Serial "Le indagini di Lolita Lobosco" oraz powieści mediterranean noir przyczyniły się do jego powrotu.

Na TikToku spaghetti bruciati zyskało status hitu. Nietypowy sposób przygotowania dania kuchni włoskiej, przypominający risotto, przyciąga uwagę użytkowników. Makaron wchłania bulion z pomidorów, a przypalanie dodaje mu charakterystycznego smaku.

Bruciata - przepis od włoskiego szefa kuchni

Spaghetti bruciati to nie tylko kulinarna ciekawostka, ale także historia o kreatywności i tradycji. Danie najlepiej smakuje prosto z patelni, zachowując chrupiące, przypalone fragmenty.

Składniki:

  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 250 g makaronu spaghetti,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 500 ml bulionu,
  • 2 świeże papryczki chilli,
  • sól.

Sposób przygotowania

  1. W misce lub rondlu wymieszaj passatę z wodą w proporcji 1:1, tworząc bulion. Na dużej, ciężkiej patelni rozgrzej oliwę.
  2. Dodaj rozgnieciony czosnek i pokrojone chili, krótko podsmażaj. Następnie zdejmuj czosnek z patelni.
  3. Na patelnię wrzuć suche spaghetti, pozwalając mu bezpośrednio stykać się z rozgrzaną powierzchnią. Smaż, delikatnie dociskając, aż niektóre nitki lekko się przypieką i staną chrupiące.
  4. Stopniowo wlewaj porcje przygotowanego bulionu, pozwalając makaronowi go wchłonąć, powtarzając proces podobnie jak w risotto.
  5. Kontynuuj, aż spaghetti zmięknie, zachowując miejscami lekko przypalone fragmenty.
  6. Dopraw solą i podawaj od razu. Smacznego!

Dzięki TikTokowi, spaghetti bruciati zyskało międzynarodową sławę, pokazując, że nawet najdziwniejsze pomysły mogą stać się kulinarnym hitem.

Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają