PrzepisPrzed pieczeniem zrób jedną rzecz. Genialny patent na ziemniaczki

Przed pieczeniem zrób jedną rzecz. Genialny patent na ziemniaczki

Pyszności - Fot. Daylicooking
Pyszności - Fot. Daylicooking
Katarzyna Gileta

09.04.2023 19:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Swego czasu spłaszczone ziemniaki były hitem Internetu. Nic dziwnego, tak przygotowane ziemniaczki (szczególnie młode) smakują wyśmienicie. Są niewiarygodnie chrupiące z wierzchu i mają delikatny, kremowy środek. Można je podać z ulubionymi dodatkami jako przekąskę lub zaserwować do kotletów i surówki.

Na obiad, ciepłą kolację czy imprezę ze znajomymi polecamy  prosty przepis na spłaszczone ziemniaki z dodatkiem guacamole i sera feta. Na przednówku, kiedy tęsknimy za świeżymi warzywami, takie spłaszczone ziemniaki z kolorowymi dodatkami przybliżą nam powiew cieplejszych dni. Nie traktujcie jednak tego dania dosłownie. Nie musicie ściśle trzymać się przepisu, możecie popuścić wodze kulinarnej fantazji i zaszaleć z ulubionymi dodatkami i przyprawami. A więc do dzieła!

Spłaszczone ziemniaki z piekarnika na pierwszy rzut oka wyglądają jak niewielkie kanapki. Kolorowe, pachnące i pyszne – to doskonały pomysł, aby pozornie banalne ziemniaki podać nieco oryginalniej. Z przygotowaniem tego dania poradzi sobie każdy, nawet dzieci wspierane przez dorosłego

– pisze Małgorzata Kijowska, autorka bloga Daylicooking.

Spłaszczone ziemniaki z piekarnika

Składniki:

  • kilka średniej wielkości ziemniaków
  • 150 g sera feta
  • 2 awokado
  • 2-3 większe ząbki czosnku
  • oliwa do posmarowania ziemniaków
  • limonka lub ewentualnie cytryna
  • sól, świeżo mielony pieprz, mielony suszony czosnek – do smaku
  • dodatki: pomidorki, świeża papryczka chili, ogórek, zielenina
  • opcjonalnie: jalapeno w zalewie

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli wykorzystujesz do tego dania stare ziemniaki, wybierz bulwy w miarę wielkości, zdrowe, bez wyrastających kiełków. Dobrze je wyszoruj pod bieżącą wodą i ugotuj bez obierania. Po ugotowaniu odcedź i pozostaw na jakiś czas, aby nieco przestygły.
  2. Przygotuj większą blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Ugotowane i osuszone ziemniaki układaj na blasze i zgniataj je na płasko. Ja używam do tego celu szklanki lub kubka. Nie zgniataj ich jednak za bardzo, bo się rozpadną.
  3. Każdy ziemniak posmaruj oliwą i przypraw lekko solą, pieprzem i zmielonym, suszonym czosnkiem.
  4. Blachę z ziemniakami wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza i zapiekaj, aż delikatnie zrumienią się na brzegach. Podczas zapiekania ziemniaków przygotuj dodatki.
  5. Zacznij od guacamole. Czosnek obierz, posiekaj drobno, a potem rozetrzyj z odrobiną soli. Przekrój każde awokado na pół i wyjmij pestkę. Następnie przy pomocy łyżki wyjmij miąższ, oddzielając go od skórki. Od razu skrop go sokiem z limonki (lub ewentualnie cytryny), aby nie ściemniał.
  6. Do rozgniecionego awokado dodaj roztarty z solą czosnek i wymieszaj dokładni. Po spróbowaniu możesz dodać więcej soli i soku z limonki.
  7. Ser typu feta pokrusz. Zieleninę (listki sałaty, natkę pietruszki, szpinak – to wszystko, co lubisz) wypłucz i dokładnie osusz. Ostrą papryczkę pokrój w plasterki lub posiekaj w kostkę.
  8. Upieczone ziemniaczki wyjmij z piekarnika i przełóż na półmisek lub talerze. Na każdy ziemniak nakładaj guacamole lub pokruszoną fetę. Możesz również nakładać jedno i drugie. Udekoruj swoimi dodatkami i od razu podawaj. Smacznego!

Wypróbuj również nasz przepis na serowo-szynkową przekąskę w chrupiącej panierce: