Jakie korzyści płyną ze spożywania jajek? Okazuje się, że cała masa! Powinniśmy jeść nawet trzy jajka dziennie!

Kochamy jajka! Zasługują one na szczególne miejsce na talerzu, nie tylko ze względu na ich smak i wszechstronność, ale również za ich znaczenie w naszej diecie. Ludzie często ulegają mitom, że jajka, a szczególnie żółtko, może stanowić jakiekolwiek zagrożenie.

Obrazek
Mika

Prawda jest taka, że jajka to jeden z najbardziej odżywczych produktów na świecie. Wystarczy pomyśleć o nim jako o ostatecznym źródle życia – zawiera wszystkie niezbędne składniki do stworzenia żywego kurczaka. Aby tak się stało, jajko musi spakować to wszystko w ciasnej skorupce. Zdumiewające!

Dlaczego jajka są takie zdrowe?

Chicks hatching...Chicks hatching --- Image by   Elmar Krenkel/zefa/Corbis

Dla naszego organizmu jajka są źródłem cennych witamin i minerałów. Zawierają bardzo dużo białka i aminokwasów, które są niezbędne do budowania masy mięśniowej i naprawy tkanek. Eksperci zalecają spożywanie nawet trzech jajek dziennie.

Martwisz się o cholesterol?

Obrazek

Oczywiście to prawda, że żółtko zawiera bardzo dużo cholesterolu, ale jednak jest to bardziej złożone.

Po pierwsze, badania wykazały, że nie ma związku ze spożywaniem jajek a chorobą wieńcową. Inna sprawa, czy wiesz czym dokładnie jest cholesterol? Z odżywczego punktu widzenia nie jest on jednoznacznie zły. W rzeczywistości jest to cząsteczka strukturalna, która stanowi zasadniczą część błony komórek, która jest odpowiedzialna za wytwarzanie testosteronu, estrogenu i kortyzolu.

Zdrowotne korzyści płynące ze spożywania jajek

Obrazek

Nasz organizm również produkuje cholesterol w wątrobie, a spożywając pokarmy, które go zawierają, sprawiamy, że wątroba zmniejsza produkcję, co oznacza, że całkowita ilość cholesterolu niewiele się zmienia w zależności od naszej diety.

Na dodatek mamy do czynienia z „dobrym” i „złym” cholesterolem. Ten dobry przyczynia się do usunięcia tego złego, dlatego chroni nasze serce i pomaga utrzymać je zdrowe. Idąc tym tropem, jajka zawierają duże ilości dobrego cholesterolu, więc korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Jajka oprócz tego nie są zbyt kaloryczne, zawierają duże ilości selenu, fosforu, kwasu foliowego oraz witaminy A, B5, B12, B2.

Ochrona wzroku

Żółtko z jajka zawiera luteinę i karotenoidy, które pomagają chronić wzrok. Nasz organizm fantastycznie wchłania te elementy pochodzące z jajek. Żółtko również zawiera przeciwutleniacze, które chronią nasze oczy przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym.

Ochrona kości

Obrazek

Witamina D jest niezbędna do wchłaniania wapnia i utrzymania zdrowych kości, a jej niedobór może powodować osteoporozę. Ponieważ witamina D naturalnie obecna jest w niewielu pokarmach, wiele osób nie spożywa jej wystarczająco regularnie. I tutaj po raz kolejny z odsieczą przybywają żółtka.

Walcz z niedoborem żelaza

Częste bóle głowy mogą być przyczyną niedoboru żelaza. Dwa jajka zawierają 2 miligramy żelaza, co korzystnie wpływa na nasz organizm. W ten sposób również możesz pozbyć się zmęczenia i drażliwości, której przyczyną może być właśnie jego niedobór.

W zdrowym ciele zdrowy duch

Obrazek

Jajka pomagają kontrolować głód. Jedząc jajka na śniadanie, organizm dłużej zachowuje uczucie sytości, co sprawia, że przez resztę dnia ograniczasz kalorie. Białko jaj zapewnia stały dopływ energii, co nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru lub insuliny.

Wybrane dla Ciebie
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥