Jakie korzyści płyną ze spożywania jajek? Okazuje się, że cała masa! Powinniśmy jeść nawet trzy jajka dziennie!

Kochamy jajka! Zasługują one na szczególne miejsce na talerzu, nie tylko ze względu na ich smak i wszechstronność, ale również za ich znaczenie w naszej diecie. Ludzie często ulegają mitom, że jajka, a szczególnie żółtko, może stanowić jakiekolwiek zagrożenie.

Obrazek
Mika

Prawda jest taka, że jajka to jeden z najbardziej odżywczych produktów na świecie. Wystarczy pomyśleć o nim jako o ostatecznym źródle życia – zawiera wszystkie niezbędne składniki do stworzenia żywego kurczaka. Aby tak się stało, jajko musi spakować to wszystko w ciasnej skorupce. Zdumiewające!

Dlaczego jajka są takie zdrowe?

Chicks hatching...Chicks hatching --- Image by   Elmar Krenkel/zefa/Corbis

Dla naszego organizmu jajka są źródłem cennych witamin i minerałów. Zawierają bardzo dużo białka i aminokwasów, które są niezbędne do budowania masy mięśniowej i naprawy tkanek. Eksperci zalecają spożywanie nawet trzech jajek dziennie.

Martwisz się o cholesterol?

Obrazek

Oczywiście to prawda, że żółtko zawiera bardzo dużo cholesterolu, ale jednak jest to bardziej złożone.

Po pierwsze, badania wykazały, że nie ma związku ze spożywaniem jajek a chorobą wieńcową. Inna sprawa, czy wiesz czym dokładnie jest cholesterol? Z odżywczego punktu widzenia nie jest on jednoznacznie zły. W rzeczywistości jest to cząsteczka strukturalna, która stanowi zasadniczą część błony komórek, która jest odpowiedzialna za wytwarzanie testosteronu, estrogenu i kortyzolu.

Zdrowotne korzyści płynące ze spożywania jajek

Obrazek

Nasz organizm również produkuje cholesterol w wątrobie, a spożywając pokarmy, które go zawierają, sprawiamy, że wątroba zmniejsza produkcję, co oznacza, że całkowita ilość cholesterolu niewiele się zmienia w zależności od naszej diety.

Na dodatek mamy do czynienia z „dobrym” i „złym” cholesterolem. Ten dobry przyczynia się do usunięcia tego złego, dlatego chroni nasze serce i pomaga utrzymać je zdrowe. Idąc tym tropem, jajka zawierają duże ilości dobrego cholesterolu, więc korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Jajka oprócz tego nie są zbyt kaloryczne, zawierają duże ilości selenu, fosforu, kwasu foliowego oraz witaminy A, B5, B12, B2.

Ochrona wzroku

Żółtko z jajka zawiera luteinę i karotenoidy, które pomagają chronić wzrok. Nasz organizm fantastycznie wchłania te elementy pochodzące z jajek. Żółtko również zawiera przeciwutleniacze, które chronią nasze oczy przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym.

Ochrona kości

Obrazek

Witamina D jest niezbędna do wchłaniania wapnia i utrzymania zdrowych kości, a jej niedobór może powodować osteoporozę. Ponieważ witamina D naturalnie obecna jest w niewielu pokarmach, wiele osób nie spożywa jej wystarczająco regularnie. I tutaj po raz kolejny z odsieczą przybywają żółtka.

Walcz z niedoborem żelaza

Częste bóle głowy mogą być przyczyną niedoboru żelaza. Dwa jajka zawierają 2 miligramy żelaza, co korzystnie wpływa na nasz organizm. W ten sposób również możesz pozbyć się zmęczenia i drażliwości, której przyczyną może być właśnie jego niedobór.

W zdrowym ciele zdrowy duch

Obrazek

Jajka pomagają kontrolować głód. Jedząc jajka na śniadanie, organizm dłużej zachowuje uczucie sytości, co sprawia, że przez resztę dnia ograniczasz kalorie. Białko jaj zapewnia stały dopływ energii, co nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru lub insuliny.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji