Sprawdź, czy masz w szafce. Przyda się do świątecznych potraw i ułatwi trawienie

Ta przyprawa kojarzona jest przede wszystkim z kuchnią włoską. Świetnie pasuje do pomidorów i innych warzyw, a także do past i pizzy. Jednak kryje się w nim znacznie więcej niż tylko aromatyczny smak. Jej właściwości zdrowotne są imponujące.

Ta przyprawa kojarzy się z kuchnią śródziemnomorskąTa przyprawa kojarzy się z kuchnią śródziemnomorską
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Oregano często jest niedocenione, a zasługuje na znacznie większą uwagę. Ma intensywny aromat i liczne właściwości prozdrowotne. Naprawdę łatwo włączyć tę przyprawę do codziennej diety. Choć wygląda niepozornie, może przynieść ulgę w wielu dolegliwościach, szczególnie tych związanych z układem trawiennym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron spaghetti z sosem z pieczonych warzyw

Oregano pomaga na trawienie

Oregano ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Pomaga w przypadku bólów brzucha, niestrawności, biegunki, czy wzdęć. To zioło jest naturalnym wsparciem dla żołądka i jelit. Pobudza wydzielanie żółci i enzymów trawiennych, dzięki czemu ciężkostrawne potrawy nie zalegają tak długo. Po obfitych posiłkach świątecznych, napar z oregano będzie jak znalazł.

Co jeszcze warto wiedzieć o oregano?

  • Dzięki olejkom eterycznym ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.
  • Jest bogate w witaminy A, C, E, K, a także wapń, żelazo i magnez.
  • Pomaga zwalczyć infekcje układu oddechowego.
  • Łagodzi stany zapalne jamy ustnej i gardła.

Jak przygotować napar z oregano?

Wystarczy zalać szklanką wrzątku dwie łyżeczki świeżych liści lub jedną łyżeczkę suszonego oregano. Po 15 minut jest gotowy do picia, warto wcześniej go odcedzić. Napar z oregano świetnie sprawdzi się w przypadku problemów z trawieniem, a zwłaszcza wzdęć. Warto go sobie przygotować po obfitym, tłustym posiłku.

Wybrane dla Ciebie
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi