Sprzęty kuchenne - jakie zachowanie im nie służy
Możemy znaleźć je w każdej kuchni i bez nich tak naprawdę nie byliśmy w stanie nic zrobić. Sprzęty kuchenne, bo o nich mowa, są niezastąpione. Jednocześnie warto pamiętać, że należy im się szczególne traktowanie.
16.08.2019 | aktual.: 18.09.2023 12:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W przeciwnym przypadku bardzo szybko doprowadzimy do sytuacji, że nie będą dłużej nadawać się do pracy. Co z pewnością odczuje nasz portfel, a takich sytuacji lepiej unikać ?
#1 Drewniane deski do krojenia
Tego typu sprzęty kuchenne nie lubią wody, dlatego nie serwuj im długich kąpieli w zlewozmywaku lub zmywarce. W przeciwnym razie bardzo szybko zaczną pękać, a z biegiem czasu nie będziesz mogła z nimi pracować.
#2 W kuchni nie powinno być jednej, uniwersalnej deski
Skoro jesteśmy już przy deskach do krojenia, pamiętaj, że w każdej kuchni powinna znaleźć się osobna deska do krojenia warzyw i mięs. Dzięki takiemu podziałowi w kuchni zapanuje idealny porządek, a deski posłużą nam znacznie dłużej.
W pysznościowej kuchni mamy dwa rodzaje desek do krojenia w różnych kolorach, aby nie doszło do pomyłki. I mogę zdradzić, że taki podział sprawdza się u nas doskonale!
#3 Deski marmurowe i noże
I na koniec całej listy z deskami, warto zatrzymać się na chwilę przy produktach z marmuru. Pamiętaj, tego typu deski nie lubią się z ostrymi nożami, które po jakiś czasie zaczną się tępić. Lepiej wykorzystać je jako sposób podania przygotowanych przystawek i przekąsek.
A jeśli chodzie o krojenie, masz do wyboru całą masę desek od tych drewnianych, po plastikowe.
#4 Noże kuchenne
Od desek do krojenia przechodzimy do noży, które również zasługują na specjalne traktowanie. Tego typu sprzęty kuchenne nie powinny być przechowywane w nieładzie w jednej szufladzie z innymi sztućcami i gadżetami.
Przez takie zachowanie noże mogą szybko się stępić, co będzie wiązało się z kolejnymi kosztami. Warto dodać, że noże kuchenne należy używać do krojenia, a nie np. do otwierania puszek. Do tego celu służy specjalny otwieracz, który w szybki i prosty sposób pomoże nam pozbyć się wieczka.
#5 Do mikrofalówki nie należy wkładać metalowych garnków
Po pierwsze, możemy doprowadzić do niebezpiecznej sytuacji, kiedy to sprzęt kuchenny zacznie się iskrzyć. Po drugie, takie zachowanie ma negatywny wpływ na żywotność lampy mikrofalowej. Tym samym narażasz się na kolejne wydatki.
#6 Teflonowe powłoki nie lubią metalowych sprzętów kuchennych
To kolejna kombinacja, której lepiej unikać, bo w przeciwnym wypadku bardzo łatwo porysować teflon. Do mieszania w takich gadżetach lepiej używać bambusowych lub plastikowych akcesoriów, które nie spowodują żadnych szkód.
I jeszcze jedno, tego typu sprzęty kuchenne nie należy myć przy pomocy szorstkiej gąbki, ponieważ z biegiem czasu na pewno je porysujesz.
#7 Suszenie naczyń na jednym "stosie"
Bardzo często spotykam się z sytuacją, że podczas mycia naczyń w zlewozmywaku, wiele osób układa stos z umytych naczyń i gadżetów. A to wcale im nie służy. Lepiej postawić na dobrze zaprojektowaną suszarkę.
Po pierwsze, jeśli w takim towarzystwie znajdzie się drewniana deska do krojenia, z pewnością jej zaszkodzimy. W końcu gadżet ten nie lubi kontaktu z wodą, dlatego po umyciu najlepiej od razu przetrzeć ją do sucha.
Po drugie, układając taki stos mocno ryzykujemy. W każdej chwili talerz lub inne narzędzie może spaść na podłogę i zostać uszkodzone.
#8 Nie zostawiaj w garnku zbyt długo jedzenia
W takich warunkach sprzęt kuchenny może "przejąć" specyficzny zapach jedzenia, który będzie trudno potem usunąć.
#9 Patelnie żeliwne wcale nie lubią kontaktu z wodą
Długie kąpiele nie służą również patelniom żeliwnym. Zamiast typowego mycia przy pomoc gąbki i płynu do naczyń, postaw na czyszczenie ze zwykłą solą.
Rozsyp ją na dnie patelni i zostaw na kilka minut. Potem dokładnie opłucz patelnię i wytrzyj ją do sucha.