Mało kto słyszał o surówce z tego warzywa, nie zdołasz się oderwać. Smak mięs podkreśla wyśmienicie
Brukselka, warzywo, które jest przez wielu z nas znienawidzone. Być może właśnie przez jej niewłaściwe przygotowanie ma gorzki posmak, który wielu z nas nie odpowiada. Dlatego surówka z brukselki, na którą przepis znajdziecie poniżej, jest świetnym sposobem, aby włączyć to warzywo do codziennej diety.
19.09.2022 15:36
Surówka z brukselki i orzechów
Składniki:
- 250 g brukselki
- 1 garść orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju
- sok z małej cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Umyj brukselkę i obierz z liści. Zetrzyj maleńkie warzywo na tarce o małych oczkach. Przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Polej całość olejem. W międzyczasie posiekaj i dodaj orzechy do surówki. Wcześniej możesz podsmażyć orzechy na patelni. Surówka gotowa.
Co skrywa brukselka?
Właściwości brukselki zachwycają dietetyków i najchętniej polecaliby ją każdemu swojemu pacjentowi. To warzywo ma tylko 47 kcal w 100 g, więc jest niskoenergetyczne. Można jeść je bez obaw o to, że przytyjemy. Ponadto doskonale uzupełni nasze danie i dobrze nas nasyci. Poza tym jest źródłem błonnika pokarmowego.
Zagłębiając się dalej we właściwości brukselki, znajdziemy w niej wiele cennych makro i mikroelementu. Zawiera ona sporo potasu, wapnia, fosforu, magnezu, ale też żelaza i jodu. Wśród witamin królują witaminy z grupy B. Najwięcej znajdziemy w niej witaminy B6 i B9.
Jakie właściwości prozdrowotne ma surówka z brukselki?
Za dużą ilością witamin i składników mineralnych idzie bardzo dużo właściwości. Warzywo to ma dużą zawartość przeciwutleniaczy. Wszystko to może pomóc w ochronie komórek naszego organizmu przed niektórymi rodzajami raka. Wprowadzenie brukselki do zbilansowanej diety i prowadzenie zdrowego stylu życia może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory.
Oprócz działania przeciwnowotworowego brukselka może obniżyć stężenie glukozy we krwi. Większe spożycie warzyw kapustnych, w tym brukselki, wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy. Wszystko to dzięki temu, że brukselka ma dużo błonnika, a to on pomaga regulować stężenie cukru we krwi.
Lubisz zielone warzywa? Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekankę z makaronem pełnoziarnistym i brokułem krok po kroku.