Mało kto słyszał o surówce z tego warzywa, nie zdołasz się oderwać. Smak mięs podkreśla wyśmienicie

Brukselka, warzywo, które jest przez wielu z nas znienawidzone. Być może właśnie przez jej niewłaściwe przygotowanie ma gorzki posmak, który wielu z nas nie odpowiada. Dlatego surówka z brukselki, na którą przepis znajdziecie poniżej, jest świetnym sposobem, aby włączyć to warzywo do codziennej diety. 

Obrazek
Paulina

Surówka z brukselki i orzechów

Obrazek

Składniki:

  • 250 g brukselki
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju
  • sok z małej cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Umyj brukselkę i obierz z liści. Zetrzyj maleńkie warzywo na tarce o małych oczkach. Przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Polej całość olejem. W międzyczasie posiekaj i dodaj orzechy do surówki. Wcześniej możesz podsmażyć orzechy na patelni. Surówka gotowa.

Obrazek
Brukselka - Pyszności / Źródło: canva.com

Co skrywa brukselka?

Właściwości brukselki zachwycają dietetyków i najchętniej polecaliby ją każdemu swojemu pacjentowi. To warzywo ma tylko 47 kcal w 100 g, więc jest niskoenergetyczne. Można jeść je bez obaw o to, że przytyjemy. Ponadto doskonale uzupełni nasze danie i dobrze nas nasyci. Poza tym jest źródłem błonnika pokarmowego.

Zagłębiając się dalej we właściwości brukselki, znajdziemy w niej wiele cennych makro i mikroelementu. Zawiera ona sporo potasu, wapnia, fosforu, magnezu, ale też żelaza i jodu. Wśród witamin królują witaminy z grupy B. Najwięcej znajdziemy w niej witaminy B6 i B9.

Obrazek

Jakie właściwości prozdrowotne ma surówka z brukselki?

Za dużą ilością witamin i składników mineralnych idzie bardzo dużo właściwości. Warzywo to ma dużą zawartość przeciwutleniaczy. Wszystko to może pomóc w ochronie komórek naszego organizmu przed niektórymi rodzajami raka. Wprowadzenie brukselki do zbilansowanej diety i prowadzenie zdrowego stylu życia może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory.

Oprócz działania przeciwnowotworowego brukselka może obniżyć stężenie glukozy we krwi. Większe spożycie warzyw kapustnych, w tym brukselki, wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy. Wszystko to dzięki temu, że brukselka ma dużo błonnika, a to on pomaga regulować stężenie cukru we krwi.

Lubisz zielone warzywa? Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekankę z makaronem pełnoziarnistym i brokułem krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem