Dodaj je do surówki z kiszonej kapusty, a więcej nie wrócisz do starego przepisu

Surówka z kiszonej kapusty jest klasyką, której smak zna prawdopodobnie każdy wychowany na domowej kuchni. Zwykle poza kapustą znajduje się w niej także drobno posiekana lub starta marchewka i jabłko. Tym razem prezentujemy delikatnie urozmaiconą wersję z dodatkiem zaparzonych rodzynek. 

Surówka z kiszonej kapustySurówka z kiszonej kapusty - Pyszności; Foto: Canva
Agnieszka

Surówka z kiszonej kapusty praktycznie nie znika z talerzy Polaków w okresie jesienno-zimowym. Właśnie wtedy nasze organizmy potrzebują dodatkowej dawki witamin i minerałów, których jest w niej pełno. Często jednak klasyczny smak surówki szybko się nudzi i niektórzy potrzebują nowych doznań. 

Obrazek
Surówka z kiszonej kapusty - Pyszności; Foto: Canva

Tak banalny składnik jak rodzynki zmienia ten obiadowy dodatek o 180 stopni. Nie tylko wprowadza zupełnie nową fakturę do surówki, lecz również nadaje jej większej słodyczy, łamiąc intensywną kwaśność kapusty.

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem rodzynek

Składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty z marchewką
  • 3 jabłka
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz

Zacznij od wyciągnięcia kapusty i spróbowania jej pod kątem intensywności kwasu. Jeśli jest zbyt kwaśna i słona, ułóż ją na sitku i przelej strumieniem wody. Po przepłukaniu odciśnij nadmiar płynu, a kiszonkę przełóż na deskę do krojenia. Ostrym nożem posiekaj ją w mniejsze kawałki i umieść w dużej misce.

Jabłka dokładnie umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj je z kapustą. Rodzynki wsyp do miseczki lub kubka i zalej wrzątkiem. Odstaw je na 20 minut, dzięki czemu staną się bardziej jędrne i soczyste. Odcedź je z wody i dodaj do kapusty.

Na koniec zostało doprawić surówkę świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz odrobiną oleju dobrej jakości. Po wymieszaniu i odstawieniu jej do lodówki na 20 minut można zabierać się do jedzenia. 

Obrazek
Surówka z kiszonej kapusty - Pyszności; Foto: Canva

Surówka ma wiele wersji i wszystko tak naprawdę zależy od Twojego podniebienia. Przepysznie smakuje, chociażby z majonezem, czy drobno siekanym porem.

Na naszym kanale YouTube możecie zobaczyć więcej pysznych i ciekawych przepisów. W poniższym filmie zdradzamy sposób na klasyczną surówkę z marchewki w octowej zalewie

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥