Dodaj je do surówki z kiszonej kapusty, a więcej nie wrócisz do starego przepisu
Surówka z kiszonej kapusty jest klasyką, której smak zna prawdopodobnie każdy wychowany na domowej kuchni. Zwykle poza kapustą znajduje się w niej także drobno posiekana lub starta marchewka i jabłko. Tym razem prezentujemy delikatnie urozmaiconą wersję z dodatkiem zaparzonych rodzynek.
Surówka z kiszonej kapusty praktycznie nie znika z talerzy Polaków w okresie jesienno-zimowym. Właśnie wtedy nasze organizmy potrzebują dodatkowej dawki witamin i minerałów, których jest w niej pełno. Często jednak klasyczny smak surówki szybko się nudzi i niektórzy potrzebują nowych doznań.
Tak banalny składnik jak rodzynki zmienia ten obiadowy dodatek o 180 stopni. Nie tylko wprowadza zupełnie nową fakturę do surówki, lecz również nadaje jej większej słodyczy, łamiąc intensywną kwaśność kapusty.
Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem rodzynek
Składniki:
- 400 g kiszonej kapusty z marchewką
- 3 jabłka
- 100 g rodzynek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- pieprz
Zacznij od wyciągnięcia kapusty i spróbowania jej pod kątem intensywności kwasu. Jeśli jest zbyt kwaśna i słona, ułóż ją na sitku i przelej strumieniem wody. Po przepłukaniu odciśnij nadmiar płynu, a kiszonkę przełóż na deskę do krojenia. Ostrym nożem posiekaj ją w mniejsze kawałki i umieść w dużej misce.
Jabłka dokładnie umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj je z kapustą. Rodzynki wsyp do miseczki lub kubka i zalej wrzątkiem. Odstaw je na 20 minut, dzięki czemu staną się bardziej jędrne i soczyste. Odcedź je z wody i dodaj do kapusty.
Na koniec zostało doprawić surówkę świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz odrobiną oleju dobrej jakości. Po wymieszaniu i odstawieniu jej do lodówki na 20 minut można zabierać się do jedzenia.
Surówka ma wiele wersji i wszystko tak naprawdę zależy od Twojego podniebienia. Przepysznie smakuje, chociażby z majonezem, czy drobno siekanym porem.
Na naszym kanale YouTube możecie zobaczyć więcej pysznych i ciekawych przepisów. W poniższym filmie zdradzamy sposób na klasyczną surówkę z marchewki w octowej zalewie