Świąteczne choinki z zoodlowanych warzyw z pesto

Świąteczne choinki z zoodlowanych warzyw z pesto zachwycają swoją oryginalnością. Nie sposób nie wspomnieć również o ich genialnym smaku. Idealna kombinacja!

Obrazek
Pyszności

To świąteczne danie przygotowaliśmy przy pomocy Zoodlera marki Philips.

Składniki:

Zielone pesto

  1. 1/2 szkl. orzeszki pinii uprażone
  2. 1 szkl. liście bazylii
  3. 1/2 szkl. oliwa z oliwek
  4. 30 g parmezan
  5. 1 ząbek czosnek
  6. 1/2 łyżeczki sól morska
  7. 1/2 łyżeczki pieprz

Czerwone pesto

  1. 1 ząbek czosnek
  2. 1/2 łyżeczki sól morska
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 1/2 szkl. orzechy nerkowca uprażone
  5. 100 g suszone pomidory
  6. 1/2 szkl. olej z suszonych pomidorów

Pozostałe składniki

  1. 2 szt. marchewki duże
  2. 2 szt. cukinie duże
  3. 4 szt. pomidor koktajlowy do dekoracji
  4. 4 szt. liście bazylii do dekoracji
  5. 1/3 szkl. parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

1. Na początku przygotuj czerwone pesto. W tym celu zblenduj ze sobą: uprażone orzechy nerkowca, suszone pomidory, liście bazylii, parmezan, czosnek, sól morską oraz olej z suszonych pomidorów.

Obrazek

2. Przy pomocy Zoodlera zrób marchewkowy makaron. Następnie gotuj go przez 2 minut, odcedź i połącz z oliwą oraz wcześniej przygotowanym pesto.

Obrazek

3. Z mieszanki uformuj choinkę. Na górze umieść świeżą bazylię i posyp całość parmezanem.

Obrazek

4. Czas na drugą choinkę. Tym razem bazą stanie się tutaj zielone pesto. Połącz w blenderze: uprażone orzeszki pini, liście bazylii, parmezan, czosnek, sól i oliwę z oliwek.

Obrazek

5. Zblanszuj cukinię, po czym połącz ją z zielonym pesto.

Obrazek

6. Z tak przygotowanego zielonego makaronu zrób choinkę. Udekoruj pomidorkiem koktajlowym i parmezanem. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące
Zamiast ziemniaków podaj taki sernik. Do kotletów będzie jak znalazł
Zamiast ziemniaków podaj taki sernik. Do kotletów będzie jak znalazł
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek