PrzepisDania główneŚwiąteczne choinki z zoodlowanych warzyw z pesto

Świąteczne choinki z zoodlowanych warzyw z pesto

Świąteczne choinki z zoodlowanych warzyw z pesto zachwycają swoją oryginalnością. Nie sposób nie wspomnieć również o ich genialnym smaku. Idealna kombinacja!

Świąteczne choinki z zoodlowanych warzyw z pesto
Pyszności

10.12.2020 | aktual.: 11.12.2020 17:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To świąteczne danie przygotowaliśmy przy pomocy Zoodlera marki Philips.

Składniki:

Zielone pesto

  1. 1/2 szkl. orzeszki pinii uprażone
  2. 1 szkl. liście bazylii
  3. 1/2 szkl. oliwa z oliwek
  4. 30 g parmezan
  5. 1 ząbek czosnek
  6. 1/2 łyżeczki sól morska
  7. 1/2 łyżeczki pieprz

Czerwone pesto

  1. 1 ząbek czosnek
  2. 1/2 łyżeczki sól morska
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 1/2 szkl. orzechy nerkowca uprażone
  5. 100 g suszone pomidory
  6. 1/2 szkl. olej z suszonych pomidorów

Pozostałe składniki

  1. 2 szt. marchewki duże
  2. 2 szt. cukinie duże
  3. 4 szt. pomidor koktajlowy do dekoracji
  4. 4 szt. liście bazylii do dekoracji
  5. 1/3 szkl. parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

1. Na początku przygotuj czerwone pesto. W tym celu zblenduj ze sobą: uprażone orzechy nerkowca, suszone pomidory, liście bazylii, parmezan, czosnek, sól morską oraz olej z suszonych pomidorów.

Obraz

2. Przy pomocy Zoodlera zrób marchewkowy makaron. Następnie gotuj go przez 2 minut, odcedź i połącz z oliwą oraz wcześniej przygotowanym pesto.

Obraz

3. Z mieszanki uformuj choinkę. Na górze umieść świeżą bazylię i posyp całość parmezanem.

Obraz

4. Czas na drugą choinkę. Tym razem bazą stanie się tutaj zielone pesto. Połącz w blenderze: uprażone orzeszki pini, liście bazylii, parmezan, czosnek, sól i oliwę z oliwek.

Obraz

5. Zblanszuj cukinię, po czym połącz ją z zielonym pesto.

Obraz

6. Z tak przygotowanego zielonego makaronu zrób choinkę. Udekoruj pomidorkiem koktajlowym i parmezanem. Smacznego!

Obraz