11 specjalnych, świątecznych potraw z różnych stron świata. Różnią się od naszych?

Świąteczne przysmaki i grudniowe aromaty to coś, na co czeka się cały rok. Zimowe potrawy wyglądają jednak inaczej w innych miejscach na świecie.

Obrazek
Ewa

#1 Japonia- Toshikoshi soba

W Japonii to obowiązkowa potrawa w grudniu i w czasie Nowego Roku. To makaron gryczany z dodatkami.

Obrazek

#2 Dania- Risalamande

Tradycyjny duński deser podawany w czasie świątecznej kolacji. Jest to ryżowy budyń zmieszany z bitą śmietaną, wanilią, cukrem i siekanymi migdałami. Podaje się go na zimno, polany ciepłym sosem wiśniowym. Brzmi obłędnie!

Obrazek

#3 Grenlandia- Mattak

Nie jest to etyczny przysmak i zdecydowanie nie zachęcamy do jego próbowania. Zrobiony jest bowiem z pokrojonego na kawałki tłuszczu wielorybów, narwali lub bieługi, podawanego razem ze skórą. Zwyczajnie jadło się go na surowo, ale coraz częściej spotykaną formą jest smażenie lub pieczenie. Mattak jest bardzo tłusty i ma orzechowy posmak.

Obrazek

#4 Filipiny- Puto bumbóng

W okresie świątecznym jest to niezwykle popularna przekąska na Filipinach. Zrobiona jest z kleistego, ciemnofioletowego ryżu, który wkłada się do bambusowych tubek i następnie gotuje na parze. Podaje się je w liściach bananowca z posypką z kokosa i dodatkami.

Obrazek

#5 Szwecja- Pokusa Janssona

Popularna szwedzka zapiekanka z dość niestandardowych dla nas składników: ziemniaków, sardeli (lub szprotek), cebuli, bułki tartej i gęstej śmietany. Często gości na świątecznych stołach, chociaż pojawia się również w szwedzkich domach przez cały rok.

Obrazek

#6 Czechy- Houbový kuba

Jest to rodzaj risotta, z jęczmieniem i grzybami, który znany jest w Czechach od stuleci. Dodaje się takie składniki, jak smażona cebula, czosnek, tłuszcz i czarny pieprz, aby uzyskać bogatszy smak.

Obrazek

#7 Francja- Bûche de Noël

Jest to słodki deser serwowany tradycyjnie w okresie świątecznym we Francji. Chociaż istnieje wiele odmian, to ta najpopurlaniejsza składa się ze śmietanki , proszku kakaowego, jajek, cukru i ekstraktu waniliowego. Jest często dekorowany cukrem pudrem i owocami.

Obrazek

#8 Anglia- Mince Pie

To rodzaj świątecznego ciastka, które skrywa w sobie nadzienie z suszonych owoców (w szczególności rodzynkami), siekanych orzechów i jabłek, łoju oraz przypraw, z dodatkiem soku z cytryny, octu, bądź brandy.

Obrazek

#9 Islandia- Hangikjöt

Oznacza to „zawieszone mięso” i dotyczy wędzonej jagnięciny lub baraniny. Jej nazwa wywodzi się z tradycyjnej praktyki wieszania wędzonek w szopie przez tygodnie w celu uzyskania wędzonego, słonego smaku. Podaje się z groszkiem, ziemniakami w białym sosie beszamelowym i marynowaną czerwoną kapustą.

Obrazek

#10 Puerto Rico- Pasteles

Wewnętrzna część pasteli składa się z mieszanki mielonej wieprzowiny i sosu przyprawowego z domieszką adobo. Zewnętrzną część przygotowuje się ze specjalnego ciasta na masę z tartych zielonych bananów, yautii i przypraw. Po odstawieniu ciasta na kilka godzin, masę kładzie się na liściach bananowca, dodaje farsz wieprzowy i zawija.

Obrazek

#11 Stany Zjednoczone- Eggnog

Można go pić zarówno w wersji bezalkoholowej, jak i z dodatkiem brandy, rum czy też bourbon. Sam napój składa się z mleka, śmietanki, ubitych białek, żółtek i cukru, dzięki czemu ma kremową, gładką konsystencję.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance