11 specjalnych, świątecznych potraw z różnych stron świata. Różnią się od naszych?
Świąteczne przysmaki i grudniowe aromaty to coś, na co czeka się cały rok. Zimowe potrawy wyglądają jednak inaczej w innych miejscach na świecie.
#1 Japonia- Toshikoshi soba
W Japonii to obowiązkowa potrawa w grudniu i w czasie Nowego Roku. To makaron gryczany z dodatkami.
#2 Dania- Risalamande
Tradycyjny duński deser podawany w czasie świątecznej kolacji. Jest to ryżowy budyń zmieszany z bitą śmietaną, wanilią, cukrem i siekanymi migdałami. Podaje się go na zimno, polany ciepłym sosem wiśniowym. Brzmi obłędnie!
#3 Grenlandia- Mattak
Nie jest to etyczny przysmak i zdecydowanie nie zachęcamy do jego próbowania. Zrobiony jest bowiem z pokrojonego na kawałki tłuszczu wielorybów, narwali lub bieługi, podawanego razem ze skórą. Zwyczajnie jadło się go na surowo, ale coraz częściej spotykaną formą jest smażenie lub pieczenie. Mattak jest bardzo tłusty i ma orzechowy posmak.
#4 Filipiny- Puto bumbóng
W okresie świątecznym jest to niezwykle popularna przekąska na Filipinach. Zrobiona jest z kleistego, ciemnofioletowego ryżu, który wkłada się do bambusowych tubek i następnie gotuje na parze. Podaje się je w liściach bananowca z posypką z kokosa i dodatkami.
#5 Szwecja- Pokusa Janssona
Popularna szwedzka zapiekanka z dość niestandardowych dla nas składników: ziemniaków, sardeli (lub szprotek), cebuli, bułki tartej i gęstej śmietany. Często gości na świątecznych stołach, chociaż pojawia się również w szwedzkich domach przez cały rok.
#6 Czechy- Houbový kuba
Jest to rodzaj risotta, z jęczmieniem i grzybami, który znany jest w Czechach od stuleci. Dodaje się takie składniki, jak smażona cebula, czosnek, tłuszcz i czarny pieprz, aby uzyskać bogatszy smak.
#7 Francja- Bûche de Noël
Jest to słodki deser serwowany tradycyjnie w okresie świątecznym we Francji. Chociaż istnieje wiele odmian, to ta najpopurlaniejsza składa się ze śmietanki , proszku kakaowego, jajek, cukru i ekstraktu waniliowego. Jest często dekorowany cukrem pudrem i owocami.
#8 Anglia- Mince Pie
To rodzaj świątecznego ciastka, które skrywa w sobie nadzienie z suszonych owoców (w szczególności rodzynkami), siekanych orzechów i jabłek, łoju oraz przypraw, z dodatkiem soku z cytryny, octu, bądź brandy.
#9 Islandia- Hangikjöt
Oznacza to „zawieszone mięso” i dotyczy wędzonej jagnięciny lub baraniny. Jej nazwa wywodzi się z tradycyjnej praktyki wieszania wędzonek w szopie przez tygodnie w celu uzyskania wędzonego, słonego smaku. Podaje się z groszkiem, ziemniakami w białym sosie beszamelowym i marynowaną czerwoną kapustą.
#10 Puerto Rico- Pasteles
Wewnętrzna część pasteli składa się z mieszanki mielonej wieprzowiny i sosu przyprawowego z domieszką adobo. Zewnętrzną część przygotowuje się ze specjalnego ciasta na masę z tartych zielonych bananów, yautii i przypraw. Po odstawieniu ciasta na kilka godzin, masę kładzie się na liściach bananowca, dodaje farsz wieprzowy i zawija.
#11 Stany Zjednoczone- Eggnog
Można go pić zarówno w wersji bezalkoholowej, jak i z dodatkiem brandy, rum czy też bourbon. Sam napój składa się z mleka, śmietanki, ubitych białek, żółtek i cukru, dzięki czemu ma kremową, gładką konsystencję.