Szachownica z ciasta francuskiego z papryką, szynką i serem

Ciasto francuskie z papryką, szynką i serem w formie szachownicy prezentuje się niesamowicie. To prosty przepis na efektowną przekąskę, która przypadnie wszystkim do gustu. Szachownica z ciasta francuskiego to forma, która po prostu zachwyca. Wbrew pozorom- jej przygotowanie jest naprawdę proste!

Obrazek
Ewa

Ciast francuskie to bardzo wdzięczny materiał w kuchni. Możesz przygotować z niego mnóstwo przekąsek zarówno na słodko, jaki i na słono. Dzisiaj zamieniliśmy je w kolorową szachownicę, której wnętrze wypełniliśmy czerwoną papryką, mozzarellą i szynką.

Warto mieć w swoim domu arkusz ciasta francuskiego, który wyciągniesz, gdy najdzie cię ochota na coś szybkiego i pysznego lub odbierzesz telefon, że właśnie zmierzają do ciebie niespodziewani goście. Wtedy przekąska z ciasta francuskiego z szynką, papryką i mozzarellą według prostego przepisu sprawdzi się, zachwycając uczestników imprezy. Ciasto francuskie możesz z powodzeniem mrozić. Dzięki temu zawsze będziesz mógł przygotować przekąskę z szynką bez wizyty w sklepie.

Zobacz pełny przepis na naszym kanale YouTube:

Szachownica z ciasta francuskiego z papryką- składniki

1 żółta papryka

1 czerwona papryka

1 pomarańczowa papryka

1 zielona papryka

400 g ciasta francuskiego

jajko

4 plastry szynki gotowanej

125 startej mozzarelli

sól i pieprz

Przepis na szachownicę z ciasta francuskiego

Zacznij od przygotowania papryki. W naszym przepisie używamy praktycznie wszystkich dostępnych kolorów papryki słodkiej. W większości sklepów możesz kupić je na sztuki. Jeśli nie znajdziesz np. zielonej czy pomarańczowej, to wybierz taki kolor, jaki jest dostępny. Nie ma różnicy w smaku.

Papryki dokładnie umyj i pokrój na paski. Pamiętaj o usunięciu ze środka części nasiennej. Na tarce zetrzyj mozzarellę.

Obrazek

Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na dwie części - 1 część o wymiarach ok. 16x20 cm, a 2 część o wymiarach ok. 19x20 cm. Weź węższą część ciasta i od każdego boku odetnij po 1 pasku i odłóż je na bok. Pozostałą część ciasta również pokrój w paski. Weź 1 z 4 wcześniej odkrojonych pasków i połóż go z lewej strony ciasta pokrojonego w paski. Dociśnij go. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak zawinąć szachownicę.

Obrazek

Zawiń co drugi pasek do lewej strony. Obok paska z lewej strony umieść paski papryki koloru czerwonego, a następnie zawiń paski z lewej strony do prawej strony.

Obrazek

Zawiń pozostałe paski do lewej strony, znowu zawijając co drugi pasek.Powtarzaj cały czas tą samą czynność, jednak używaj na przemian różnych kolorów papryk. Kiedy powstanie szachownica, przyklej 3 pozostałe, wcześniej odkrojone paski do górnego, dolnego i lewego boku szachownicy, a następnie odkrój paski z prawej strony.

Obrazek

Kiedy powstanie szachownica, przyklej 3 pozostałe, wcześniej odkrojone paski do górnego, dolnego i lewego boku szachownicy, a następnie odkrój niepotrzebne paski z prawej strony. Weź większy kawałek ciasta francuskiego i za pomocą pędzelka nasmaruj go jajkiem. Dzięki temu ciasto francuskie pięknie się zarumieni. Na środku ciasta umieść plastry szynki, ser mozzarella i posyp solą i pieprzem.

Obrazek

Nasmaruj wierzch i boki ciasta jajkiem, a następnie włóż szachownicę do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Piecz przez 25 minut.

Obrazek

Szachownica z papryką

Nasza szachownica jest już gotowa. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇