Z tych składników przygotujesz najlepszą przekąskę na grilla. Twoi goście będą zachwyceni
Sezon grillowy czas start! Pomimo tego, że do weekendu majowego jeszcze chwila, to większość osób już dziś rozpoczyna swój sezon grillowy. A wszystko to za sprawą pięknej pogody. Co przygotować na grilla? Świetną opcją będą tu szaszłyki z kurczakiem, papryką i cukinią. Poznaj ten najlepszy przepis.
29.04.2023 10:45
Nie ulega żadnej wątpliwości, że grillowanie to polski sport narodowy. Za oficjalne rozpoczęcie sezonu grillowego uznaje się długi weekend majowy. Można go zacząć jednak nieco wcześniej, co już uczynili niektórzy Polacy. Wszystko za sprawą pięknej, kwietniowej aury, która w końcu zawitała do naszego kraju. A co na grilla? Oczywiście, najlepiej sprawdzą się tu wszelkiego rodzaju mięsa - schab na grilla, karkówka w marynacie, czy dania z drobiu na grilla. Możesz również przygotować przekąskę, która zaskoczy gości i wrzucić na ruszt - szaszłyki.
Szaszłyki z grilla - warzywno-mięsna przekąska, która zachwyci każdego!
Dania na grilla to wiele możliwości. Ostatnie lata pokazały, że grillować można niemal wszystko, nawet owoce. Jednak to mięsa na grilla stanowią tę najpopularniejszą opcję, z której korzysta większość osób. Przepisy na dania z grilla są proste, jak i nieco bardziej skomplikowane. Do szybkiej przekąski z grilla, na pewno należy zaliczyć szaszłyki. Ich przygotowanie jest proste. Połączenie fileta z kurczaka z popularnymi warzywami i przyprawami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Możesz je podać z sosem tzatziki lub jogurtem greckim. Będziesz zachwycony.
Jak zrobić smaczne szaszłyki z grilla? Najlepszy przepis
Jeśli jeszcze nie rozpocząłeś swojego sezonu grillowego, to z pewnością uczynisz to w najbliższym czasie. Zamiast kupować gotowe i zamarynowane dania na grilla w markecie, przygotuj warzywno-drobiowe szaszłyki, których smak zachwyci wszystkich twoich gości. Smak tego dania podkreślą popularne przyprawy i dodatki. Nie pozostaje ci nic innego, jak rozpalenie grilla.
Składniki:
- 400 g cukinii
- około 400 g fileta z piersi kurczaka
- młoda cebula
- papryka czerwona
- 4 łyżki oliwy extra virgin
- czerwona papryczka chilli
- łyżka miodu lub syropu klonowego
- sok z cytryny
Przyprawy do szaszłyków:
- łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- opcjonalnie pół łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku.
Sposób przygotowania:
- Pokrój w kostkę kurczaka, cukinię i paprykę, a cebulę - na ćwiartki. Pozbądź się pestek z papryczki chilli i następnie drobno ją posiekaj.
- Włóż wszystko do dużej miski i przypraw solą morską i pieprzem. Dodaj pozostałe przyprawy, oliwę z oliwek i wszystko dobrze wymieszaj.
- Nadziej składniki na patyki, rozgrzej grilla lub patelnię grillową i grilluj szaszłyki przez 10-12 minut.
- Pod sam koniec grillowania dodaj wyciśnięty sok z cytryny, a na sam koniec grillowania posmaruj je miodem lub syropem klonowym. Smacznego!
A może jednak masz ochotę na pyszne ziemniaki po góralsku?