Szybki i prosty sposób na suszenie grzybów. Idealny dla zapracowanych

Sezon grzybowy to dla wielu prawdziwe święto. Jednak zebranie koszyka pełnego leśnych skarbów to dopiero początek. Aby móc cieszyć się smakiem grzybów przez cały rok, warto pomyśleć o ich suszeniu. Choć tradycyjnie suszy się je na słońcu czy w piekarniku, istnieje znacznie prostszy i bardziej efektywny sposób – suszenie w lodówce.

Szybki i prosty sposób na suszenie grzybów.Szybki i prosty sposób na suszenie grzybów.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FILIP OLEJOWSKI
Marcin Michałowski

Każdy, kto choć raz wrócił z grzybobrania z pełnym koszem leśnych skarbów, wie, jak cenny jest sposób na ich przechowywanie. Jedną z najlepszych metod, pozwalających na długotrwałe zachowanie ich smaku i aromatu, jest suszenie grzybów. Okazuje się jednak, że nie zawsze musimy korzystać z tradycyjnych metod ani inwestować w specjalne urządzenia. Wystarczy lodówka i odrobina cierpliwości, aby skutecznie ususzyć grzyby bez dużego nakładu pracy. Oto sprytny i szybki sposób na suszenie grzybów, idealny dla zapracowanych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zofia Leszczyńska Niziołek o wykręcaniu i wycinaniu grzybów

Suszenie grzybów w lodówce – prosty sposób na sukces

Może wydawać się to niecodzienne, ale lodówka to doskonałe miejsce do suszenia grzybów. Dzięki niskiej temperaturze i odpowiedniej wilgotności grzyby suszą się powoli i równomiernie, zachowując przy tym swój aromat i wartości odżywcze.

Jak przygotować grzyby do suszenia?

  • Oczyszczanie: Grzyby należy dokładnie oczyścić, usuwając ziemię i wszelkie zanieczyszczenia. Najlepiej zrobić to delikatnie za pomocą miękkiej szczoteczki.
  • Krojenie: Pokrój grzyby na cienkie plasterki o grubości około pół centymetra. Dzięki temu proces suszenia będzie przebiegał szybciej.
  • Blaszki do pieczenia: Wyłóż blachy do pieczenia papierem do pieczenia. Rozłóż na nich pokrojone grzyby, zachowując niewielkie odstępy między poszczególnymi kawałkami.

Suszenie w lodówce – krok po kroku

  1. Pochłaniacz wilgoci: Kluczowym elementem tego procesu jest pochłaniacz wilgoci. Możesz użyć specjalnych saszetek dostępnych w sklepach lub domowych sposobów, takich jak miseczka z solą lub ryżem. Pochłaniacz umieszczamy na dnie lodówki.
  2. Rozłożenie grzybów: Blachy z grzybami umieszczamy na górnych półkach lodówki. Dzięki temu zapewnimy im jak najlepszą cyrkulację powietrza.
  3. Cierpliwość: Suszenie w lodówce to proces dość powolny. W zależności od wielkości grzybów i wilgotności w lodówce może trwać od kilku dni do nawet dwóch tygodni.
  4. Kontrola: Regularnie sprawdzaj grzyby i obracaj je, aby zapewnić równomierne suszenie.

Jak sprawdzić, czy grzyby są już suche? Gotowe grzyby powinny być kruche i łatwo się łamać. Jeśli jeszcze są elastyczne, oznacza to, że wymagają dalszego suszenia.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej