Ta kawa sprawia, że tyjesz. Wielu z nas pije kilka dziennie

Kawa jest zdrowa! Dietetycy i eksperci z dziedziny żywienia nie mają co do tego wątpliwości. To nie oznacza jednak, że możemy ją pić bez umiaru. Zwłaszcza wtedy, gdy decydujemy się na pewien konkretny jej rodzaj. Taka kawa to bomba kaloryczna, a regularne sięganie po nią niechybnie odbije się na "boczkach".

Taka kawa może powodować tycieTaka kawa może powodować tycie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | BOGUSLAW_SMARDZEWSKI

Większość mitów na temat kawy została już dawno obalona. Eksperci nie mają wątpliwości, że ten popularny czarny napój ani nie wypłukuje magnezu, ani nie odwadnia, ani nawet nie powoduje nadciśnienia tętniczego. Tego rodzaju negatywny wpływ nie pokrywa się z żadnym wiarygodnym badaniem naukowym. Uwaga — cały czas mówimy o piciu kawy tylko w rozsądnych ilościach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Clafoutis porzeczkowy. Szybki deser na bazie masy jajeczno-biszkoptowej

Kawa — tak. Ale tylko w umiarze

Przekraczanie zalecanych dawek kofeiny sprawia, że organizm zaczyna znajdować się w tarapatach. To nie tylko nadmiar produkcji kwasu solnego i istotny wzrost poziomu kortyzolu, ale również krótka droga do poważnego uzależnienia. Późniejszy proces odstawienia nie należy do najprzyjemniejszych i wiąże się z licznymi przykrymi symptomami.

Najgorszy możliwy scenariusz przewiduje przekraczanie rozsądnych ilości kawy i dołożenie do tego niezdrowych dodatków. Niektóre z nich sprawiają zresztą, że nawet 2-3 kawy dziennie stają się prawdziwą udręką dla organizmu. Cierpi na tym między innymi sylwetka, która staje się zagrożona potężną dawką kalorii.

Kawa, przez którą się tyje

Do pewnego momentu kawa jest napojem, który niemal nie ma kalorii. Cały kubek ma ich maksymalnie 2-4. Jest to tak niewielka ilość, że podczas diet odchudzających śmiało można nawet nie brać jej pod uwagę. Oczywiście tylko w momencie, w którym pije się niesłodzoną, czarną kawę — jej najzdrowszy rodzaj.

Problem zaczyna się w momencie, w którym chcemy zneutralizować gorycz popularnego trunku różnymi dodatkami. To niestety absolutnie powszechna praktyka. Cukier to jedynie początek tej zatrważającej "przygody" z nowoczesnymi pomysłami na podawanie kawy.

Jako "symbol zła" sprzedawanych na mieście kaw można uznać syropy smakowe. Karmelowe, waniliowe, bananowe, orzechowe — a wszystkie równie niezdrowe. Zawierają sztuczne barwniki, aromaty i syrop glukozowo-fruktozowy. To zwłaszcza ten ostatni sprzyja nadprodukcji tkanki tłuszczowej i zespołów metabolicznych odpowiedzialnych za otyłość brzuszną.

Kawa z syropami smakowymi to ogromna bomba kaloryczna
Kawa z syropami smakowymi to ogromna bomba kaloryczna © canva.com

Niestety istnieje jeszcze jeden popularny dodatek do kawy, znacznie powszechniejszy od syropów smakowych. Jest to mleko. Tłusty napój mleczny zmienia wartość kaloryczną kawy o 180 stopni. Duża kawa z mlekiem 3,2 proc. to nawet 300 kcal. To tyle, ile jemy na śniadanie! Przyjmując, że dziennie sięgamy po trzy takie kawy, okazuje się, właśnie zaserwowaliśmy sobie prawdziwą bombę kaloryczną.

Co w takim razie zrobić, jeśli nie wyobrażamy sobie picia kawy innej niż biała? Nie pozostaje nic innego, jak zastąpić tłuste mleko wersją odtłuszczoną lub roślinną. Ten drugi sposób powinien być jednak przemyślany. Niektóre roślinne mleka zawierają bowiem więcej kalorii, niż tłuste mleko krowie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie