Tak podane jajka skuszą nawet niejadka. Prosty patent na urozmaicenie śniadania
Czasami nie potrzeba wiele, aby proste przepisy zamienić w coś nieco innego niż zwykle. Sadzone jajka staną się uroczymi kurczaczkami. To miły gest, który wykonać można nie tylko w kierunku tych najmłodszych domowników, bo żółte kurczaki wywołają uśmiech również na tych starszych twarzach.
13.11.2024 | aktual.: 13.11.2024 21:36
Sadzone jajka to absolutny klasyk śniadaniowy. Wystarczy wbić na patelnię, chwilę poczekać i można cieszyć się ekspresowym śniadaniem. Do tego minuta na przygotowanie kurczaczków i na stole ląduje urocze śniadanie.
Czy jajka sadzone są zdrowe?
Jajka są bogate w białko, witaminy (zwłaszcza z grupy B), minerały oraz zdrowe tłuszcze omega-3, które wspierają pracę serca i mózgu. Na dodatek zawierają luteinę i zeaksantynę, które przyczyniają się do zdrowia oczu i mogą zapobiegać chorobom takim jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. Dzięki zawartości choliny, jajka wspierają rozwój mózgu i poprawiają pamięć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka sadzone w formie kurczaczków
Podstawą dekoracji jest płynne żółtko, więc lepiej zachować czujność podczas smażenia. Złociste żółtka i delikatne, dopiero co ścięte białka — klasyczne jajka sadzone aż proszą się o zjedzenie.
Składniki:
- 2 jajka,
- odrobina tłuszczu do smażenia,
- szczypiorek,
- natka pietruszki,
- marchewka,
- sezam,
- kukurydza,
- ziarenka pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Sprawdzi się tutaj olej roślinny, oliwa lub masło klarowane.
Krok 2. Białka oddziel od żółtek ostrożnie, aby żółtka się nie rozpłynęły. Żółtka wyłóż na patelnię i stwórz kurczaczki, dodając ziarenka pieprzu, marchewkę i kukurydzę.
Krok 3. Wlej białka, wypełniając nimi przestrzeń wokół żółtek. Gdy się zetnie, dodaj szczypiorek oraz natkę pietruszki i posyp sezamem, tworząc "ziemię" albo opierzenie dla jajecznych kurczaczków.
Krok 4. Proste i efektowne śniadanie jest już gotowe do jedzenia. Smacznego!