Rozgniatam kostkę twarogu i mieszam z jajkiem. Śniadanie na szybko z piekarnika

Kiedy na śniadaniu pojawia się twaróg, najczęściej miesza się go po prostu z jogurtem i warzywami. To jednak wdzięczny obiekt do kulinarnych eksperymentów, takich jak pyszne placuszki na słodko. Zrobisz je w mgnieniu oka.

Placki twarogowe z piekarnikaPlacki twarogowe z piekarnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Rano zwykle brakuje czasu na skomplikowane posiłki czy długie przygotowania w kuchni, ale nie oznacza to, że codziennie jeść trzeba kanapki. Te proste placki twarogowe sprawdzą się również wtedy, gdy nie masz czasu ani ochoty stać za długo przy kuchence. Zamiast smażyć je partiami, przygotuj na raz całą porcję w piekarniku. Jest pysznie, prosto i szybko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maślany czy karmelowy mogą się schować. Na scenę wkracza popcorn z ogórkami kiszonymi

Placki twarogowe z piekarnika

Placki twarogowe pieczone w piekarniku to nie tylko smaczna przekąska, ale również pełnowartościowe danie. Twaróg jest bogaty w białko, wapń i witaminy z grupy B, dzięki czemu placuszki śniadaniowe stają się nie tylko smacznym i słodkim posiłkiem, ale również pożywnym startem w kolejny dzień. Dzięki temu, że placki lądują w piekarniku zamiast na patelni, nie musisz używać tłuszczu do smażenia. Jest słodko i pysznie, ale wciąż nie jest zbyt ciężko.

Placki twarogowe z piekarnika - Pyszności
Placki twarogowe z piekarnika - Pyszności © Adobe Stock

Twaróg nadaje placuszkom kremowej konsystencji i lekko kwaśnego posmaku, który doskonale komponuje się ze słodkimi dodatkami. Proporcje składników można odpowiednio zwiększać w zależności od tego, ilu amatorów znajdzie się na śniadanie. Świetnie smakują na ciepło, ale sprawdzą się również na zimno, zapakowane na drugi posiłek do szkoły czy pracy.

Składniki

  • 1 kostka twarogu półtłustego (ok. 250 g),
  • 1-2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż twaróg. Rozgnieć go widelcem.
  2. Wbija jajko, dodaj cukier, cukier wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dość gęsta, by nie rozlewała się później na blaszce.
  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj na nią porcje masy, formując dość grube placki. Pamiętaj o odstępach, by nie zlały się w jedną masę.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.

Gotowe placki podaj na ciepło. Możesz dodatkowo polać je sosem malinowym, oprószyć cukrem pudrem, dorzucić trochę świeżych owoców lub postaw na odrobinę rozpusty i sięgnij po czekoladę lub krem czekoladowo-orzechowy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇