Rozgniatam kostkę twarogu i mieszam z jajkiem. Śniadanie na szybko z piekarnika

Kiedy na śniadaniu pojawia się twaróg, najczęściej miesza się go po prostu z jogurtem i warzywami. To jednak wdzięczny obiekt do kulinarnych eksperymentów, takich jak pyszne placuszki na słodko. Zrobisz je w mgnieniu oka.

Placki twarogowe z piekarnikaPlacki twarogowe z piekarnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Rano zwykle brakuje czasu na skomplikowane posiłki czy długie przygotowania w kuchni, ale nie oznacza to, że codziennie jeść trzeba kanapki. Te proste placki twarogowe sprawdzą się również wtedy, gdy nie masz czasu ani ochoty stać za długo przy kuchence. Zamiast smażyć je partiami, przygotuj na raz całą porcję w piekarniku. Jest pysznie, prosto i szybko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maślany czy karmelowy mogą się schować. Na scenę wkracza popcorn z ogórkami kiszonymi

Placki twarogowe z piekarnika

Placki twarogowe pieczone w piekarniku to nie tylko smaczna przekąska, ale również pełnowartościowe danie. Twaróg jest bogaty w białko, wapń i witaminy z grupy B, dzięki czemu placuszki śniadaniowe stają się nie tylko smacznym i słodkim posiłkiem, ale również pożywnym startem w kolejny dzień. Dzięki temu, że placki lądują w piekarniku zamiast na patelni, nie musisz używać tłuszczu do smażenia. Jest słodko i pysznie, ale wciąż nie jest zbyt ciężko.

Placki twarogowe z piekarnika - Pyszności
Placki twarogowe z piekarnika - Pyszności © Adobe Stock

Twaróg nadaje placuszkom kremowej konsystencji i lekko kwaśnego posmaku, który doskonale komponuje się ze słodkimi dodatkami. Proporcje składników można odpowiednio zwiększać w zależności od tego, ilu amatorów znajdzie się na śniadanie. Świetnie smakują na ciepło, ale sprawdzą się również na zimno, zapakowane na drugi posiłek do szkoły czy pracy.

Składniki

  • 1 kostka twarogu półtłustego (ok. 250 g),
  • 1-2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż twaróg. Rozgnieć go widelcem.
  2. Wbija jajko, dodaj cukier, cukier wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dość gęsta, by nie rozlewała się później na blaszce.
  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj na nią porcje masy, formując dość grube placki. Pamiętaj o odstępach, by nie zlały się w jedną masę.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.

Gotowe placki podaj na ciepło. Możesz dodatkowo polać je sosem malinowym, oprószyć cukrem pudrem, dorzucić trochę świeżych owoców lub postaw na odrobinę rozpusty i sięgnij po czekoladę lub krem czekoladowo-orzechowy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze