PrzepisTarta serowa z boczkiem i śmietaną w formie gwiazdy. Przepis na świąteczne danie

Tarta serowa z boczkiem i śmietaną w formie gwiazdy. Przepis na świąteczne danie

Tarta serowa z boczkiem i śmietaną w formie gwiazdy. Przepis na świąteczne danie
Pyszności

26.12.2021 08:30, aktual.: 08.03.2022 12:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ultra serowa tarta z boczkiem i śmietanką to pyszny przepis na kolację. Jak ją serwować w czasie świąt? Przepis, składniki i wykonanie.

Tarta serowa z boczkiem i śmietaną. Jak ją zrobić?

Kiedy słyszymy „tarta”, to jednym z pierwszych skojarzeń są słodkie wypieki na kruchym cieście. Postanowiliśmy jednak trochę zaszaleć i wymyślić coś, czego jeszcze nie jadłeś. Sera nigdy dość, więc nie mogło go zabraknąć w naszym dzisiejszym przepisie. Nasz pomysł na obiad to tarta serowa z boczkiem i śmietaną. Jak ją zrobić?

Święta Bożego Narodzenia już prawie na finiszu, ale jeszcze przez chwilę chcemy zatrzymać Cię w świątecznym klimacie i jednocześnie wrócić do przepisów, które możesz wykorzystywać na co dzień, nie tylko w święta. Gwiazdkowa tarta na słono nie tylko świetnie smakuje, ale też fajnie się prezentuje.

Oto przepis na tartę serową z boczkiem i śmietaną. Lista składników i wykonanie krok po kroku poniżej.

Składniki

Tarta serowa z boczkiem i śmietaną – składniki

  1. 2 arkusze kruchego ciasta
  2. 1 i 1/2 szklanki śmietany 18%
  3. 1 czerwona cebula
  4. 1/2 białej cebuli
  5. 6 plastrów podsmażonego boczku
  6. 3 jajka
  7. 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  8. 2 kostki sera cheddar
  9. 1/2 natki posiekanej pietruszki

Masa jajeczna do tarty – jak zrobić?

Pracę nad tartą serową z boczkiem i śmietaną rozpocznij od przygotowania jajecznego farszu.

W tym celu umieść na środku blatu kuchennego miskę. Następnie umieść w niej śmietanę, posiekaną drobno białą i czerwoną cebulę, podsmażone i podzielone na mniejsze kawałki plastry boczku, jajka oraz posiekany szczypiorek.

Najlepiej sprawdzi się tutaj podsmażony boczek surowy wędzony- ma w sobie najwięcej aromatu. Możesz również pokroić boczek w niedużą kostkę.

Obraz

Dokładnie wymieszaj przy pomocy kuchennej rózgi. Oczywiście mieszankę możesz doprawić przy pomocy soli oraz pieprzu. Możesz również dodać ulubione przyprawy, które Twoim zdaniem będą pasować do tego przepisu. Może to być słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub trochę oregano.

Tarta serowa z boczkiem i śmietaną

Jajeczną mieszankę odstaw na bok, po czym umieść na środku blatu formę na tartę.

Na spodzie naczynia rozprowadź pierwszy arkusz kruchego ciasta. Następnie na środku tarty z kawałków cheddara stwórz  serową gwiazdę.

Obraz

Następnie przykryj serową gwiazdę drugim arkuszem ciasta, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do tego zadania wykorzystaj program "góra-dół".

Jak serwować tartę serową z boczkiem i śmietaną?

To jednak nie koniec pracy nad tartą serową z boczkiem i śmietaną. Musimy jeszcze wypełnić naszą serową gwiazdę jajeczną mieszanką.

Podpieczoną tartę ustaw na środku blatu kuchennego. Następnie wypełnij powstałe luki jajeczną mieszanką i ponownie wstaw do piekarnika.

Obraz

Tym razem piecz ją przez 30 minut.  Urządzenie nadal ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza, wykorzystując ciągle program "góra-dół".

Obraz

Gotową tartę serową z boczkiem i śmietaną serwuj od razu, ponieważ na ciepło smakuje najlepiej. Przed podaniem możesz dodać jej kolorów przy pomocy posiekanej pietruszki lub ketchupu. A jeśli szukasz więcej pomysłów na ciekawe przekąski na ciepło, serdecznie zapraszamy do naszej bogatej bazy z przepisami. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych inspiracji!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także