Tatar ze śledzia - idealny przepis na przekąskę

Tatar ze śledzia w naszym wykonaniu stanie się Twoją ulubioną przekąską i przystawką w jednym. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje. Takiej kombinacji nie sposób odmówić ?

Obrazek
Frania

Zanim przejdziemy do przepisu na tatara ze śledzia, chcemy zwrócić uwagę na bardzo ważną kwestię. Wybieraj ryby świadomie z WWF Polska, sprawdzając ten poradnik.

Składniki:

  1. 2 szt. filety śledziowe w solance lub occie
  2. 1/2 szt. czerwona cebula
  3. 1 szt. jabłko
  4. 3-4 szt. ogórki kiszone
  5. 3/4 szkl. pieczarki marynowane
  6. 2 łyżki miód
  7. 1 łyżka musztarda francuska
  8. 1 łyżka szczypiorek
  9. 1/2 szt. cytryna sok
  10. 1 szczypta pieprz

Sposób przygotowania:

1. Filety śledziowe zalej wodą i odstaw na chwilę.

Obrazek

2. W misce połącz ze sobą: czerwoną cebulę, jabłko, pieczarki marynowane oraz ogórki kiszone.

Obrazek

3. Jako kolejne składniki dodaj pokrojonego śledzia, musztardę francuską, szczypiorek, pieprz i miód.

Obrazek

4. Nie zapomnij również o soku z cytryny.

Obrazek

5. Przy pomocy formy zrób kopiec. Na wierzchu ułóż plaster jabłka.

Obrazek

6. Udekoruj jak na zdjęciu poniżej i to wszystko!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥