PrzepisTe przyprawy są niebezpieczne dla dzieci. Pod żadnym pozorem nie podawaj ich maluchowi

Te przyprawy są niebezpieczne dla dzieci. Pod żadnym pozorem nie podawaj ich maluchowi

Przyprawy to nieodłączny element każdej kuchni. Dzięki nim zyskujemy pyszne i niezwykle aromatyczne dania. Niektóre z nich mogą być jednak szczególnie niebezpieczne dla dzieci. Jakich przypraw nie należy pod żadnym pozorem podawać dziecku? Podpowiadamy, abyście nigdy nie popełnili tego błędu. 

Przyprawy nieodpowiednie dla dzieci. Fot. AdobeStock
Przyprawy nieodpowiednie dla dzieci. Fot. AdobeStock

02.06.2023 | aktual.: 16.03.2024 14:48

Przyprawy są składnikami wielu potraw. Zwykle stosowane są w niewielkich ilościach, a mimo tego potrafią znacznie wpłynąć na ich smak. W zależności od ich pochodzenia możemy dokonać podziału przypraw. Dzieli się je bowiem na kilka grup: korzeniowe, liściowe, kwiatowe, owocowe, nasienne i korowe. Prostszy podział rozróżnia natomiast przyprawy ziołowe, korzenne i warzywne.

Przyprawy niebezpieczne dla dzieci. Tych koniecznie unikaj

Dzieciom nie wolno podawać gałki muszkatołowej i cynamonu w zbyt dużych ilościach. Może dojść bowiem do problemów z oddychaniem, gdyż cynamon jest niezwykle silnym alergenem. Nie warto jednak rezygnować z niego całkowicie, ponieważ ta przyprawa ma właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne oraz wspomaga apetyt i reguluje trawienie. Warto więc posypać szczyptą tej przyprawy potrawy, które podajemy dziecku na słodko.

Pod żadnym pozorem nie należy podawać najmniejszym dzieciom choćby szczypty chilli, która działa drażniąco na błonę śluzową żołądka. Podobne działanie może mieć czosnek spożywany w nadmiarze.

Ziele angielskie i liść laurowy również nie są przyprawami odpowiednimi dla dzieci. Kształt ziela angielskiego może zachęcić dziecko do włożenia kulki do nosa bądź połknięcia w całości. Niewiele osób zdaje sobie też sprawę z tego, że liść laurowy może przykleić się do tylnej ściany krtani i tkwić tam nawet przez kilka tygodni, co może skończyć się stanem zapalnym.

Goździki i anyż również mogą wydać się dzieciom interesujące ze względu na kształt, więc nie warto ryzykować. Co więcej, goździki w nadmiarze mogą spowodować senność, a anyż sprawić, że pojawią się problemy neurologiczne.

Przyprawy. fot. Pixabay
Przyprawy. fot. Pixabay
gotowanieprzyprawydzieci
Wybrane dla Ciebie