Te przyprawy są niebezpieczne dla dzieci. Pod żadnym pozorem nie podawaj ich maluchowi

Przyprawy to nieodłączny element każdej kuchni. Dzięki nim zyskujemy pyszne i niezwykle aromatyczne dania. Niektóre z nich mogą być jednak szczególnie niebezpieczne dla dzieci. Jakich przypraw nie należy pod żadnym pozorem podawać dziecku? Podpowiadamy, abyście nigdy nie popełnili tego błędu. 

Przyprawy nieodpowiednie dla dzieci. Fot. AdobeStockPrzyprawy nieodpowiednie dla dzieci. Fot. AdobeStock

Przyprawy są składnikami wielu potraw. Zwykle stosowane są w niewielkich ilościach, a mimo tego potrafią znacznie wpłynąć na ich smak. W zależności od ich pochodzenia możemy dokonać podziału przypraw. Dzieli się je bowiem na kilka grup: korzeniowe, liściowe, kwiatowe, owocowe, nasienne i korowe. Prostszy podział rozróżnia natomiast przyprawy ziołowe, korzenne i warzywne.

Przyprawy niebezpieczne dla dzieci. Tych koniecznie unikaj

Dzieciom nie wolno podawać gałki muszkatołowej i cynamonu w zbyt dużych ilościach. Może dojść bowiem do problemów z oddychaniem, gdyż cynamon jest niezwykle silnym alergenem. Nie warto jednak rezygnować z niego całkowicie, ponieważ ta przyprawa ma właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne oraz wspomaga apetyt i reguluje trawienie. Warto więc posypać szczyptą tej przyprawy potrawy, które podajemy dziecku na słodko.

Pod żadnym pozorem nie należy podawać najmniejszym dzieciom choćby szczypty chilli, która działa drażniąco na błonę śluzową żołądka. Podobne działanie może mieć czosnek spożywany w nadmiarze.

Ziele angielskie i liść laurowy również nie są przyprawami odpowiednimi dla dzieci. Kształt ziela angielskiego może zachęcić dziecko do włożenia kulki do nosa bądź połknięcia w całości. Niewiele osób zdaje sobie też sprawę z tego, że liść laurowy może przykleić się do tylnej ściany krtani i tkwić tam nawet przez kilka tygodni, co może skończyć się stanem zapalnym.

Goździki i anyż również mogą wydać się dzieciom interesujące ze względu na kształt, więc nie warto ryzykować. Co więcej, goździki w nadmiarze mogą spowodować senność, a anyż sprawić, że pojawią się problemy neurologiczne.

Przyprawy. fot. Pixabay
Przyprawy. fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć