Tęczowy sernik z galaretką w bajkowych kolorach

Tęczowy sernik z galaretką prezentuje się po prostu bajkowo. Nie oprze się mu zarówno dziecko, jak i dorosły. Idealny sernik na zimno na ciepłe dni.

Obrazek
Ewa

Sernik na zimno z galaretką

Im cieplej na dworze, tym mniej chęci na stanie przy gorącym piekarniku. Z pomocą przychodzą wtedy pomysły na desery bez pieczenia. Tęczowy sernik świetnie sprawdzi się na Dzień Dziecka, urodziny czy po prostu pyszny deser bez okazji. Dzięki nietypowej formie podania może zastąpić nawet tort. Kolorowa galaretka przeniesie nas w bajowy świat i sprawi, że radość z jedzenia będą miały nie tylko dzieci. Już na sam jego widok przypomina nam się tęcza po deszczu podczas letnich wakacji u babci.

Tęczowy sernik z galaretką - składniki

                
  • Galaretka agrestowa + 3 łyżeczki żelatyny + 400 ml gorącej wody
  • Galaretka fioletowa + 3 łyżki żelatyny + 400 ml gorącej wody
  • Galaretka cytrynowa + to samo
  • Galaretka niebieska + to samo
  • Galaretka malinowa + to samo
  • Herbatniki maślane 220 g
  • Masło - 100 g
  • Serek śmietankowy 500 g
  • Cukier - 150 g
  • Kwaśna śmietana - 100 g
  • Sok z jednej cytryny
  • Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
  • Żelatyna 10g + 2 łyżki wody
  • Śmietanka 36% - 500 ml

Przepis na tęczowy sernik

Zacznij od przygotowania galaretek. Wymieszaj proszek z trzema łyżeczkami żelatyny, dodaj gorącą wodę i wylej masę do prostokątnego naczynia. Zrób tak ze wszystkimi kolorami, jakich będziesz używać. Odstaw galaretki do zastygnięcia. Nie wybieraj zbyt dużego naczynia, bo warstwa galaretki może wyjść za cienka i nie będziesz w stanie później ułożyć jej w cieście. Naczynie z galaretką wstaw do lodówki.

Obrazek

Spód do sernika na zimno

W robocie kuchennym umieść maślanej herbatniki i zamień je na drobną masę. Jeśli nie masz takiego blendera, to wrzuć herbatniki do woreczka strunowego, zamknij i rozgnieć przy pomocy wałka. Do pokruszonych herbatników dodaj roztopione masło i wymieszaj. Masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij do spodu. Wstaw do lodówki.

Obrazek

Masa do sernika na zimno

Do miski przełóż serek śmietankowy, dodaj cukier i całość wymieszaj. Następnie dodaj do masy kwaśną śmietanę, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj. W małej miseczce rozpuść 10 g żelatyny w 2 łyżkach wody. Dodaj do żelatyny łyżkę masy serowej, wymieszaj i całość wlej do miski z serkiem. Dzięki takiemu "zahartowaniu" w masie sernikowej nie będzie grudek.

Obrazek

W osobnej misce ubij śmietankę kremówkę na bitą śmietanę. Pamiętaj, że musi być schłodzona, inaczej ubijanie będzie praktycznie niemożliwe. Ubitą śmietanę przełóż do miski z masą serową i wymieszaj. Część masy wyłóż na schłodzony spód i rozsmaruj. Pozostałą przełóż do rękawa cukierniczego i uformuj trzy "wały", jak na zdjęciu i filmiku.wyłóż na nie pierwszą zastygniętą już galaretkę.

Obrazek

We wgłębieniach galaretki zrób kolejne paski z kremu serowego i połóż kolejny kolor. Czynność powtarzaj aż nie skończą Ci się galaretkowe spody.

Obrazek
Obrazek

Tęczowy sernik z galaretką

Ostatniej galaretki nie przykrywaj kremem. Włóż sernik do lodówki, żeby się schłodził. I gotowe!

Piękny, tęczowy sernik poleca się do popołudniowej kawy. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat