Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi, słodkimi krokami. Czy wiesz, skąd wzięła się ta tradycja?

Tłusty Czwartek to jedno z ulubionych świąt Polaków. I nic w tym dziwnego, bo to dzień, w którym bezkarnie można objadać się pysznościami!

Obrazek
Ewa
Obrazek

Tłusty Czwartek przypada w tym roku 12 lutego

Tłusty Czwartek jest ruchomym świętem. Przypada tradycyjnie w ostatni czwartek karnawału, czyli ostatni przed rozpoczęciem Wielkiego Postu w tradycji chrześcijańskiej.
W tym roku ta słodka data jest wyjątkowo korzystna: 9 lutego mamy Dzień Pizzy, później Tłusty Czwartek, a tydzień kończymy Walentynkami.
Jest co świętować!

A to wszystko przez burmistrza Krakowa

Tłusty Czwartek nazywany był niegdyś Combrowym Czwarkiem. Nazwa ta wzięła się od Combra. W XVII wieku rządził on Krakowem. Znany był ze swojej surowości i niesprawiedliwości, szczególnie w stosunku do krakowskich przekupek.
Zły burmistrz zmarł podobno w czwartek i na krakowskim rynku z tej okazji ludzie wyszli z domów żeby... świętować śmierć nielubianego włodarza.

Nie tylko na słodko

Chociaż Tłusty Czwartek kojarzy nam się głównie ze słodkościami to sama tradycja rozpoczęła się od pączków nadziewanych słoniną, które obficie zapijano wódką.
Tłuste świętowanie sięga tradycją aż do średniowiecza, a pączki w słodkiej odsłonie zaczęto jadać dopiero pod koniec XVI wieku.

Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.
A tradycji trzeba przestrzegać ;)

Obrazek

Ta tradycja pojawia się nie tylko w Polsce

Co prawda, nie zawsze tradycja dotyczy czwartku. Na przykład, We Włoszech jest to... wtorek i łączy się dodatkowo z huczną zabawą, w Anglii, Australii i Kanadzie królują naleśniki, a Rosjanie świętują cały tydzień.

Kto nie zje pączka, ten będzie biedny przez cały rok

Tego dnia każdy koniecznie powinien chwycić za przynajmniej jednego pączka. Kto tego nie zrobi, ten będzie miał biedny cały rok. A że lepiej losu nie kusić to... od razu dwa poproszę!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć