To najlepsza sałatka na wielkanocne śniadanie. Już w niedzielę rano nie zostanie po niej ślad
Ta sałatka bije na głowę jarzynową i znika z miski w rekordowym tempie. Z jedzeniem trzeba się pospieszyć, bo do końca wielkanocnego śniadania może jej zabraknąć.
O ile w czasie Bożego Narodzenia królują ciepłe potrawy, o tyle Wielkanoc nie może obejść się bez zimnych zakąsek. Po ciepłym żurku na stół wjeżdżają pieczone mięsa, pasty, faszerowane jaja i sałatki. Króluje majonez i jajka, a od lat obowiązkową pozycją jest sałatka jarzynowa. Warto jednak postawić na nieco inną sałatkę, która oczaruje wszystkich gości. Proste połączenie składników będzie wielkanocnym hitem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Schab po sztygarsku z sosem pomidorowym - w środku pyszny mięsny dodatek
Sałatka z majonezem i kurczakiem na Wielkanoc
W czasie wielkanocnej uczty pościć nie trzeba, a mięsa odgrywają tutaj bardzo dużą rolę. Chociaż dominuje kiełbasa czy schab, to i dla kurczaka znajdzie się miejsce. Kawałki piersi w połączeniu z majonezem i warzywami staną się pyszną przekąską na świątecznym stole.
Sałatka z kurczakiem, ogórkami konserwowymi i kukurydzą z dodatkiem majonezu jest prosta w przygotowaniu i tak smaczna, że nikogo nie trzeba zachęcać do jedzenia. Wystarczy na chwilę spuścić ją z oka, by później natknąć się tylko na pustą miskę. Możesz podać ją na liściach sałaty, wypełnić nią słone korpusy babeczek, nałożyć na kanapkę lub po prostu zajadać bez żadnych dodatków.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 3-4 ogórki konserwowe,
- 1 mała czerwona papryka,
- 2 jajka na twardo,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 1 szalotka,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- olej do smażenia,
- mały słoiczek majonezu (może być light).
Sposób przygotowania:
- Filet z kurczaka pokrój w niedużą kostkę i przypraw solą, pieprzem oraz papryką słodką. Możesz do smaku dodać też trochę ostrej papryki.
- Usmaż mięso na rozgrzanym oleju i odstaw do wystudzenia.
- Ogórki konserwowe, paprykę i cebulkę pokrój w drobną kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i również pokrój w kostkę.
- W dużej misce umieść wystudzonego kurczaka, pokrojone warzywa, jajka i kukurydzę.
- Dodaj majonez i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Wstaw do lodówki, aby sałatka się schłodziła.
Jeśli wolisz lżejszą wersję sałatki, możesz użyć jogurtu naturalnego lub mieszanki jogurtu z majonezem. Możesz dodać także inne ulubione warzywa, np. seler naciowy lub groszek konserwowy. Smacznego!