PrzepisDeseryTofurnik

Tofurnik

Tofurnik będzie hitem tegorocznej Wielkanocy. Skąd to wiemy? Kiedy go serwujemy swoim bliskim, znika z talerzy w błyskawicznym tempie. I wciąż słyszymy prośby o dokładkę 😉

Tofurnik
Pyszności

01.03.2021 | aktual.: 25.03.2021 12:56

Masę do naszego sernika przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki:

Spód

  1. 150 g ciastka owsiane
  2. 1/4 szkl. olej kokosowy

Masa tofu

  1. 350 g tofu
  2. 1/2 szkl. kasza jaglana nieugotowana
  3. 3/4 szkl. orzechy włoskie
  4. 1/2 szkl. erytrytol
  5. 2 łyżki mąka ziemniaczana
  6. 1/2 szt. cytryna sok
  7. 1 łyżka ekstrakt waniliowy
  8. 400 g mleko kokosowe

Dodatki

  1. 1/2 szkl. migdały krojone
  2. świeża mięta do dekoracji

Polewa

  1. 1/2 szkl. masło orzechowe
  2. 200 ml mleko kokosowe

Sposób przygotowania:

1. Pracę nad deserem rozpocznij od przygotowania spodu. W tym celu połącz pokruszone ciastka owsiane z olejem kokosowym. Następnie przełóż do formy do pieczenia.

Obraz

2. Teraz przygotuj masę z tofu. Aby to zrobić, połącz w blenderze: tofu, kaszę jaglaną, orzechy włoskie, erytrytol, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i mleko kokosowe.

Obraz

3. Powstałą mieszankę przenieś do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Po kwadransie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez 60 minut.

Obraz

4. W międzyczasie przygotuj polewę, łącząc w garnku na palniku masło orzechowe i mleko kokosowe.

Obraz

5. Rozprowadź polewę na ostudzonym cieście. Wierzch udekoruj migdałami i świeżą miętą.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie