Tosty w masie jajeczno-jogurtowo-koperkowej. Idealne na śniadanie

Pełnoziarniste tosty w masie jajeczno-jogurtowo-koperkowej to świetny pomysł na zdrowe i pełnowartościowe śniadanie. Do tego mus na bazie awokado, jogurtu naturalnego gęstego Bakoma, pomidor malinowy i rukola. Istna eksplozja smaków i bomba witaminowa.

ObrazekPyszności, Foto: Moniki Smakołyki
Sandra Biedrzańska

Pełnowartościowe śniadanie, które doda energii na cały dzień

Przepis na ten odżywczy i pyszny posiłek pochodzi z bloga Moniki Smakołyki. Jak sama autorka przyznaje, pełnoziarniste tosty w masie jajeczno-jogurtowo-koperkowej, które przysmażyła na piękny złocisty kolor i podała wraz z pomidorem i rukolą, bardzo smakowały jej całej rodzinie. Co więcej, od tej autorki przepisów może spodobać Ci się również wariacja na temat pierogów - Pierogi z ziemniakami i serem na cieście pieprzowym z palonym masłem rozmarynowym.

Obrazek
Pyszności, Foto: Moniki Smakołyki

Przepis na tosty w masie jajeczno-jogurtowo-koperkowej

Składniki na ok. 3-4 porcje:

Tosty:

  • 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
  • 2 duże wiejskie jajka
  • 3 duże łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • ½ pęczku świeżego koperku
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Mus z awokado:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku

Dodatki:

  • świeża rukola
  • pomidor np. malinowy

Sposób przygotowania

Dwa jajka roztrzep, wymieszaj z 3 łyżkami jogurtu, posiekanym koperkiem, dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Niewielką ilość oleju rozgrzej na patelni. Chleb tostowy namocz z dwóch stron w przygotowanej wcześniej masie. Smaż z obu stron na złoty kolor. Następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

W celu przygotowania pasty awokado przetnij na pół i wyjmij pestkę. Wydrąż miąższ i przełóż do miseczki. Następnie dokładnie rozgnieć i dodaj dwie łyżki jogurtu naturalnego gęstego i jedną łyżkę soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

Tosty przekrój po skosie na połowę i podawaj z pastą z awokado, pomidorami i świeżą rukolą.

Na deser proponujemy pyszny sernik z trzech składników. Przepis znajdziesz na naszym kanale w serwisie YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"