NewsyTotalna rewolucja w branży spożywczej. Mięso wyhodowane w laboratorium trafiło do sklepów

Totalna rewolucja w branży spożywczej. Mięso wyhodowane w laboratorium trafiło do sklepów

Mięso z probówki trafi do sklepów, fot. Adobe Stock
Mięso z probówki trafi do sklepów, fot. Adobe Stock
25.06.2023 11:06, aktualizacja: 25.06.2023 12:33

Postęp technologiczny zaskakuje. Agencja Żywności i Leków wydała zezwolenie na sprzedaż pierwszych produktów z mięsa wyhodowanego w laboratorium. Dwie firmy ogłosiły, że otrzymały już pozytywną decyzję. Jeśli plany się ziszczą, będzie to prawdziwy przełom, który może zapobiec poważnym problemom z głodem. 

Amerykańska Agencja Żywności i Leków to organ, który dopuszcza na rynek produkty medyczne i spożywcze. Bez zgody tego organu żaden produkt nie ma prawa wejść na rynek. Wielu ekspertów zapowiada, że takie rozwiązanie może szybko zrewolucjonizować branżę spożywczą.

Mięso z laboratorium trafiło do sklepów. To prawdziwy przełom

Jak podaje CNN, mięso wyhodowane w laboratorium może trafić już do sklepów. Firmy Upside Foods i Good Meat, które zajmują się produkcją mięsa hodowanego, ogłosiły właśnie, że otrzymały zgodę na wprowadzenie swoich produktów na rynek amerykański. Poinformowano, że mięso tego rodzaju jest całkowicie bezpieczne i może zostać wprowadzone do sklepów.

Przedstawiciele firmy Good Meat zapowiedzieli, że w momencie, w którym wydano zgodę, zadecydowano o masowej produkcji mięsa. Jest ono produkowane w ogromnych kadziach, które mogą przywodzić na myśl te, które znajdują się w browarach.

Hodowane mięso jest już w sprzedaży. Jest reklamowane jako “mięso bez uboju”

Mięso hodowlane od jakiegoś czasu jest już w sprzedaży w sklepach w Singapurze. Reklamowane jest jako  “mięso bez uboju”. Eksperci wskazują, że to o wiele bardziej etyczne rozwiązanie, dzięki któremu można zadbać o klimat. Hodowle zwierząt są bowiem jednym z największych trucicieli klimatu - wykorzystują ogromne pokłady paszy, wody i emitują ogromne ilości gazów. Pod wypas bydła karczowane są również ogromne tereny lasów. Hodowanie mięsa w laboratorium może z czasem mieć też spory wpływ na zmniejszenie problemu głodu na świecie. Przed branżą jest jednak spore wyzwanie - wkupienie się w łaski konsumentów.

Do sklepów trafiło mięso z laboratorium. Fot. Pixabay
Do sklepów trafiło mięso z laboratorium. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także