Totalna rewolucja w branży spożywczej. Mięso wyhodowane w laboratorium trafiło do sklepów

Postęp technologiczny zaskakuje. Agencja Żywności i Leków wydała zezwolenie na sprzedaż pierwszych produktów z mięsa wyhodowanego w laboratorium. Dwie firmy ogłosiły, że otrzymały już pozytywną decyzję. Jeśli plany się ziszczą, będzie to prawdziwy przełom, który może zapobiec poważnym problemom z głodem. 

ObrazekMięso z probówki trafi do sklepów, fot. Adobe Stock

Amerykańska Agencja Żywności i Leków to organ, który dopuszcza na rynek produkty medyczne i spożywcze. Bez zgody tego organu żaden produkt nie ma prawa wejść na rynek. Wielu ekspertów zapowiada, że takie rozwiązanie może szybko zrewolucjonizować branżę spożywczą.

Mięso z laboratorium trafiło do sklepów. To prawdziwy przełom

Jak podaje CNN, mięso wyhodowane w laboratorium może trafić już do sklepów. Firmy Upside Foods i Good Meat, które zajmują się produkcją mięsa hodowanego, ogłosiły właśnie, że otrzymały zgodę na wprowadzenie swoich produktów na rynek amerykański. Poinformowano, że mięso tego rodzaju jest całkowicie bezpieczne i może zostać wprowadzone do sklepów.

Przedstawiciele firmy Good Meat zapowiedzieli, że w momencie, w którym wydano zgodę, zadecydowano o masowej produkcji mięsa. Jest ono produkowane w ogromnych kadziach, które mogą przywodzić na myśl te, które znajdują się w browarach.

Hodowane mięso jest już w sprzedaży. Jest reklamowane jako “mięso bez uboju”

Mięso hodowlane od jakiegoś czasu jest już w sprzedaży w sklepach w Singapurze. Reklamowane jest jako  “mięso bez uboju”. Eksperci wskazują, że to o wiele bardziej etyczne rozwiązanie, dzięki któremu można zadbać o klimat. Hodowle zwierząt są bowiem jednym z największych trucicieli klimatu - wykorzystują ogromne pokłady paszy, wody i emitują ogromne ilości gazów. Pod wypas bydła karczowane są również ogromne tereny lasów. Hodowanie mięsa w laboratorium może z czasem mieć też spory wpływ na zmniejszenie problemu głodu na świecie. Przed branżą jest jednak spore wyzwanie - wkupienie się w łaski konsumentów.

Do sklepów trafiło mięso z laboratorium. Fot. Pixabay
Do sklepów trafiło mięso z laboratorium. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki