Tradycyjne pyzy podaję w inny sposób. Są chrupiące i idealne do sosów

Pyzy to jedno z tych dań, które od lat gości na polskich stołach. Choć większość z nas zna klasyczne pyzy gotowane w wodzie, coraz większą popularność zyskują ich smażone wersje.

Smażone pyzy Smażone pyzy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Klasyczne pyzy to nic innego jak miękkie, faszerowane okrągłe kluski gotowane w osolonej wodzie. Oczywiście sposobów na nie jest więcej, a jednym z nich są pyzy smażone w panierce. W takiej wersji stają się bardziej chrupiące i świetnie pasują do różnych sosów, na przykład grzybowego lub gulaszu.

Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu

Smażone pyzy

Przygotowanie smażonych pyz jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Podstawą są ziemniaki, mąka, jajko i sól, czyli składniki łatwo dostępne i niedrogie. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia konsystencja ciasta, które nie powinno być ani zbyt rzadkie, ani zbyt twarde.

Najlepiej użyć ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej, dzięki czemu odparuje z nich nadmiar wody, a pyzy nie będą się rozpadać podczas gotowania czy smażenia. W wersji z farszem można wykorzystać mięso, twaróg lub warzywa, a do ciasta można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej, by nadać mu elastyczności.

Przepis na smażone pyzy

Składniki na ciasto:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 200 g mąki ziemniaczanej,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 300 g pieczarek,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, odcedź i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  2. Następnie zmiel je dokładnie w maszynce lub rozgnieć na gładkie puree.
  3. Cebulę obierz, pieczarki i paprykę umyj, i usuń zanieczyszczenia.
  4. Pieczarki, paprykę oraz cebulę pokrój w drobną kostkę.
  5. Na patelni rozgrzej masło, dodaj warzywa, posól je delikatnie i dopraw pół łyżeczką ziół prowansalskich.
  6. Smaż wszystko na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną i lekko się zeszklą. Następnie zdejmij patelnię z ognia i odstaw farsz do przestudzenia.
  7. Do ziemniaczanej masy wsyp mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, dodaj jajko i szczyptę soli.
  8. Delikatnie wymieszaj składniki, zagniatając je na miękkie, ale nieklejące się ciasto (jeśli będzie zbyt luźne, dosyp odrobinę więcej mąki).
  9. Podziel ciasto na około 10 równych części.
  10. Każdą porcję rozciągnij w dłoniach na placek, nałóż łyżkę farszu i dokładnie zlep formując kulkę lub zrazik.
  11. Na patelni rozgrzej olej i smaż pyzy partiami na średnim ogniu, aż nabiorą złotego, chrupiącego koloru z obu stron.
  12. Po usmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  13. Podawaj gorące, polane ulubionym sosem, na przykład sosem pieczarkowym. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀