Tradycyjne pyzy podaję w inny sposób. Są chrupiące i idealne do sosów

Pyzy to jedno z tych dań, które od lat gości na polskich stołach. Choć większość z nas zna klasyczne pyzy gotowane w wodzie, coraz większą popularność zyskują ich smażone wersje.

Smażone pyzy Smażone pyzy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Klasyczne pyzy to nic innego jak miękkie, faszerowane okrągłe kluski gotowane w osolonej wodzie. Oczywiście sposobów na nie jest więcej, a jednym z nich są pyzy smażone w panierce. W takiej wersji stają się bardziej chrupiące i świetnie pasują do różnych sosów, na przykład grzybowego lub gulaszu.

Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu

Smażone pyzy

Przygotowanie smażonych pyz jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Podstawą są ziemniaki, mąka, jajko i sól, czyli składniki łatwo dostępne i niedrogie. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia konsystencja ciasta, które nie powinno być ani zbyt rzadkie, ani zbyt twarde.

Najlepiej użyć ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej, dzięki czemu odparuje z nich nadmiar wody, a pyzy nie będą się rozpadać podczas gotowania czy smażenia. W wersji z farszem można wykorzystać mięso, twaróg lub warzywa, a do ciasta można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej, by nadać mu elastyczności.

Przepis na smażone pyzy

Składniki na ciasto:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 200 g mąki ziemniaczanej,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 300 g pieczarek,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, odcedź i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  2. Następnie zmiel je dokładnie w maszynce lub rozgnieć na gładkie puree.
  3. Cebulę obierz, pieczarki i paprykę umyj, i usuń zanieczyszczenia.
  4. Pieczarki, paprykę oraz cebulę pokrój w drobną kostkę.
  5. Na patelni rozgrzej masło, dodaj warzywa, posól je delikatnie i dopraw pół łyżeczką ziół prowansalskich.
  6. Smaż wszystko na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną i lekko się zeszklą. Następnie zdejmij patelnię z ognia i odstaw farsz do przestudzenia.
  7. Do ziemniaczanej masy wsyp mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, dodaj jajko i szczyptę soli.
  8. Delikatnie wymieszaj składniki, zagniatając je na miękkie, ale nieklejące się ciasto (jeśli będzie zbyt luźne, dosyp odrobinę więcej mąki).
  9. Podziel ciasto na około 10 równych części.
  10. Każdą porcję rozciągnij w dłoniach na placek, nałóż łyżkę farszu i dokładnie zlep formując kulkę lub zrazik.
  11. Na patelni rozgrzej olej i smaż pyzy partiami na średnim ogniu, aż nabiorą złotego, chrupiącego koloru z obu stron.
  12. Po usmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  13. Podawaj gorące, polane ulubionym sosem, na przykład sosem pieczarkowym. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża