Kroi cebulę kilkoma zgrabnymi ruchami i nie płacze. Uważa, że to najlepszy sposób
Idziemy o zakład, że cebula wywołała w swej historii więcej łez, niż ,,Pamiętnik" i ,,Titanic" razem wzięte. Pomożemy kinematografii w tej nierównej walce. Oto trik na krojenie cebuli, dzięki któremu nie uronisz przez nią już ani jednej łzy.
03.01.2023 | aktual.: 04.01.2023 12:07
Cebula - samo zdrowie
Cebula jest nieodłącznym elementem wielu różnych dań kuchni polskiej i międzynarodowej. Częste stosowanie tego warzywa to dobra wiadomość. Antyoksydanty i związki siarki, których jest w niej dużo, nadają jej właściwości antybakteryjnych i zapobiegających nowotworom. Ponadto, cebula obniża poziom złego cholesterolu i reguluje stężenie cukru we krwi. Słowem - warzywo na szóstkę.
Jednak krojenie cebuli nie należy do najprzyjemniejszych czynności, które przychodzi nam wykonywać podczas przygotowywania posiłków. Z wiadomych przyczyn.
To, co w cebuli dobre, potrafi też zadziałać na nas w nieprzyjemny sposób. Mowa oczywiście o związkach siarki.
Kwas siarkowy, który powstaje na skutek krojenia cebuli, zaczyna unosić się w powietrzu i działa drażniąco na nasze śluzówki - zarówno te w nosie jak i oczach. Następstwem tego jest reakcja obronna organizmu, czyli łzawienie.
Szczypanie oczu podczas krojenia cebuli bywa na tyle uporczywe, że ciężko od razu wrócić do kuchennych czynności. Nie jesteśmy na to jednak skazani. Istnieją sposoby zapobiegające temu działaniu, a jednym z nich jest trik na krojenie cebuli od pewnej tiktokerki.
Trik na krojenie cebuli
Użytkowniczka TikToka o nicku lyndseymjames to dziewczyna, która próbuje swoich sił na tym popularnym serwie jako poszukiwaczka różnego rodzaju kuchennych hacków. Tym razem pokazała swój trik na krojenie cebuli, który podobno ma nie tylko przyspieszyć tę czynność, ale również zapobiec łzawieniu oczu. Oto jej instrukcja.
Na początek obierz cebulę z łupiny. Następnie odkrój niewielki plaster z dołu cebuli i połóż ją na tej części, korzeniem do góry. Kolejnym krokiem jest nacięcie cebuli nożem tak, jak kroi się pomarańcze; w tak zwane ósemki. Później wystarczy odwrócić cebulę na bok i poszatkować ją. Cebula gotowa do smażenia.
Nie płacz przy cebuli
TikTok TikTokiem, ale istnieją też inne, nieco starsze patenty na niepłakanie podczas obierania cebuli.
Najbardziej popularnym sposobem jest schłodzenie warzywa przed krojeniem. Pół godziny w lodówce powinno wystarczyć, byś nie uroniła żadnej łzy.
Drugim trikiem jest zapalenie świeczki i postawienie jej obok krojonej cebuli. Dzięki temu zabiegowi wydzielony z warzywa drażniący gaz uniesie się szybko w górę i nie trafi do twoich oczu.
Mówi się również, że w takich sytuacjach pomaga... cytryna. Ponoć jej kwas neutralizuje działanie unoszącego się nad cebulą kwasu siarkowego. Ciekawa teoria, którą warto przetestować.
A poniżej przepis na włoskie panzerotii. Prosto z naszego kanału na YouTube.