Truskawkowa zebra bez pieczenia robi furorę. Znacznie lepsza niż zwykły sernik na zimno
Ciasta bez pieczenia to najlepszy wybór na ciepłe, letnie dni. Gdy słupki na termometrze skaczą, włączanie piekarnika nie jest najlepszym pomysłem. Gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, sięgam po prosty i pyszny przepis na truskawkową zebrę.
03.07.2024 | aktual.: 15.07.2024 15:37
To deser, którego nie sposób odmówić. Truskawkowa zebra na chrupiącym spodzie z orzechów nerkowca oraz ciasteczek owsianych nie tylko wygląda zjawisko, ale przede wszystkim smakuje jak kawałek słodkiego raju na talerzu.
Sernik na zimno z truskawkową wkładką
Sercem tego ciasta są dwie pyszne masy. Pierwsza z nich to kremowe połączenie twarogu, mascarpone oraz śmietanki. Druga masa z truskawek przełamuje nieco słodki smak, dodając letniego, owocowego charakteru.
Truskawkowa zebra to pyszny sernik na zimno, który wychodzi za każdym razem. Nie opada i ma idealną, kremową konsystencję. Letnie przyjęcie w ogrodzie, spotkanie ze znajomymi, rodzinny obiad czy nawet wakacyjne świętowanie urodzin to świetna okazja, aby zaserwować bliskim ten obłędny deser.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Truskawkowa zebra bez pieczenia — przepis
Składniki:
Spód:
- 200 g pokruszonych owsianych ciastek,
- 150 g posiekanych drobno orzechów nerkowca,
- 80 roztopionego masła.
Biała masa:
- 500 g mielonego twarogu,
- 200 g serka mascarpone,
- 250 ml śmietanki 30 proc.,
- 50 ml zimnej wody,
- 100 ml wrzątku,
- 1 opakowanie Sposobu na sernik na zimno Dr.Oetker.
Masa truskawkowa:
- 50 ml zimnej wody,
- 100 ml wrzątku,
- 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej Dr.Oetker,
- 500 g truskawek.
Pozostałe składniki:
- 200 g truskawek do dekoracji,
- 250 ml wrzątku,
- 1 łyżka cukru,
- 1 opakowanie krystalicznej glazury do ciast z owocami Dr.Oetker.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ciastka owsiane oraz orzechy nerkowca dokładnie mieszam z roztopionym i nieco przestudzonym masłem. Dno foremki o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Przekładam przygotowaną masę i dociskam, tworząc zwarty spód. Wstawiam do lodówki na 30 minut.
Krok 2. Do miski przekładam mielony twaróg oraz mascarpone. Wlewam schłodzoną śmietankę i miksuję całość.
Krok 3. Do wysokiego naczynia wlewam 50 ml zimnej wody oraz 100 ml wrzątku. Wsypuję jedno opakowanie Sposobu na sernik na zimno Dr.Oetkera i miksuję. Powstałą mieszankę wlewam do masy serowej i łączę przy pomocy miksera.
Krok 4. Truskawki myję i blenduję. W wysokim naczyniu łączę 50 ml wrzątku oraz 100 ml wody wraz z żelatyną deserową Dr.Oetkera i wlewam do truskawek. Całość razem blenduję.
Krok 5. Na schłodzony spód wylewam po chochelce mas, na zmianę serowej oraz truskawkowej. Dzięki temu uzyskam efekt zebry. Wstawiam do lodówki na 4-5 godzin, aby masy dobrze stężały.
Krok 6. Krystaliczną glazurę do ciast z owocami rozpuszczam w 250 ml gorącej wody. Dodaję cukier, mieszam i odstawiam na 15 minut.
Krok 7. Truskawki kroję, a następnie układam na schłodzonym cieście. Zalewam glazurą krystaliczną Dr.Oetkera i wstawiam do lodówki na 15 minut. Po tym czasie ciasto jest już gotowe. Smacznego!