Trzymasz jajka w lodówce? Lara Gessler tłumaczy, dlaczego to błąd

Trzymanie jajek w lodówce jest powszechnie stosowanym sposobem na przedłużenie ich świeżości i trwałości. Lara Gessler zdradza jednak, że sama jajka przechowuje poza chłodnią. Jak wyjaśnia, dzięki tej metodzie będą delikatniejsze po obróbce cieplnej.

Lara Gessler zdradziła, że jajka przechowuje poza lodówką Lara Gessler zdradziła, że jajka przechowuje poza lodówką
Źródło zdjęć: © Canva: jaymethunt, Instagram: lara_gessler (screenshot)

Lara Gessler wywołała niemałe zamieszanie, kiedy zdradziła na kanapie w programie "Rogalska Show", że jajka trzyma poza lodówką. Dla wielu osób to nie do pomyślenia, inni natomiast nie widzą innej opcji na przechowywanie jajek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Czy jajka powinno się trzymać w lodówce?

Lara Gessler usiadła na kanapie przed Marzeną Rogalską w "Rogalska Show" emitowanym na antenie TVN Style. Podczas rozmowy Gessler zaskoczyła wiele osób, w tym prowadzącą, stwierdzeniem, że jaj nie przechowuje w lodówce.

- A gdzie w sklepie stoją? - zapytała retorycznie Lara Gessler. - Potem jajecznica wychodzi delikatniejsza, a jak masz jajko na miękko ugotowane z jajka wyciągniętego z lodówki, to białko zawsze będzie gumowe - wyjaśniła.

Niemniej przechowywanie jajek w lodówce nie szkodzi jajkom, a sprawia, że będą dłużej świeże. Należy jednak pamiętać, by nie układać ich na drzwiach urządzenia, ponieważ zmienność temperatury, na którą będą wystawione za każdym razem przy otwieraniu i zamykaniu lodówki, może negatywnie wpłynąć na ich świeżość. Przed użyciem zaleca się wyjąć jajka kilka minut wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Tak postępujemy, przyrządzając ciasta z użyciem jajek, czy gotując je na miękko lub na twardo. Pamiętaj, że podgrzanych jajek nie powinno się schładzać ponownie.

Czy jajka mogą być przechowywane poza lodówką?
Czy jajka mogą być przechowywane poza lodówką? © Canva | Estudio Gourmet

Czy można trzymać jajka poza lodówką?

Przechowywanie jajek poza lodówką jest bezpieczne, ale pod paroma warunkami. Pamiętajmy bowiem, że jajka przechowywane w sklepach poza chłodnią nadal mają zapewnioną niższą niż w domowych kuchniach temperaturę. Ponadto trzymanie jajek na półce poza chłodnią nie jest stałą praktyką każdego sklepu. Tak naprawdę wiele zależy od polityki danej sieci.

Jajka powinny być przechowywane w stałej temperaturze nieprzekraczającej 20 st. C w zacienionym miejscu. Między innymi dlatego jajka w sklepach nierzadko leżą na półkach – zwykle jest tam poniżej 20 st. C. Można więc przechowywać je zarówno w lodówce, jak i w kuchennej szafce czy spiżarni. Należy jednak spełniać kilka warunków. Po pierwsze musimy mieć pewność, że temperatura przechowywania jajek nie wzrasta powyżej 20 st. C (np. podczas przyrządzania posiłków, kiedy para ogrzewa pomieszczenie). Po drugie należy unikać częstego przenoszenia jajek między bardzo zimnymi i bardzo ciepłymi temperaturami.

Jajka przechowywane w temperaturze od 2 do 8 st. C powinny zachować świeżość przez 5 tygodni, ale zaleca się, by spożyć je do 28 dni od zniesienia (oczywiście najlepiej jest się sugerować informacją na opakowaniu). Jajka trzymane poza lodówką będą świeże nieco krócej. W tym wypadku najlepiej spożyć je w przeciągu tygodnia (w przypadku jaj wiejskich) i 14 dni w przypadku jaj sklepowych. Warto jednak mieć na względzie, że po ok. 5 dniach przechowywania jajek w temperaturze pokojowej ich jakość zacznie się pogarszać, a wartość odżywcza spadać.

www.egginfo.co.uk/ways-to-cook/general-tips/how-store-eggs

Wybrane dla Ciebie
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze