Turcy zajadają się tym kotlecikami aż miło. Przepis przywiozłam z urlopu i robię bez przerwy
Delikatne, pełne przypraw i bardzo sycące – tureckie kotleciki to jedna z tych potraw, którą można pokochać od pierwszego kęsa. Są lekkie, roślinne i wyjątkowo aromatyczne, a ich przygotowanie nie sprawia trudności nawet początkującym.
Tureckie kotleciki z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur, znane jako mercimek köftesi, to danie, które szybko zdobywa serca także poza granicami Turcji. Kluczem do sukcesu jest użycie odpowiedniej kaszy, czyli drobno mielonego bulguru, który wchłania wilgoć i idealnie się klei. Te kotleciki nie są smażone, co czyni je lżejszymi niż klasyczne wersje. W smaku dominują świeże zioła, lekka pikantność i głęboki aromat koncentratu pomidorowego. To świetna opcja na imprezę, kolację lub lunch, bo można je serwować z sałatą, cytryną albo po prostu zjeść w bułce. Jeśli nie masz bulguru, użyj kuskusu, tylko wtedy dodaj tej kaszy więcej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Łazanki najsmaczniejszej wakacyjnej wersji. Gotuję podwójną porcję, bo rodzina zawsze zjada
Tureckie kotleciki z soczewicy – bez mięsa, ale z charakterem
Ich ogromną zaletą jest fakt, że nie zawierają mięsa ani nabiału, więc są idealne także dla wegan. Tureckie kotleciki świetnie smakują na zimno, więc można zabrać je do pracy lub w plener. Soczewica dostarcza białka i żelaza, a świeże zioła witamin i aromatu. W Turcji to codzienna przekąska, u nas mogą być świetną alternatywą dla klasycznych kotletów czy pasztetów.
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy,
- 100 g drobnej kaszy bulgur (lub 150 g kaszy kuskus),
- średniej wielkości cebula,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka ostrej papryki w płatkach,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek pietruszki,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- 500 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Soczewicę opłucz, przełóż do garnka, zalej 500 ml wody i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż będzie miękka i zacznie się rozpadać.
- Zdejmij garnek z ognia, dodaj drobną kaszę bulgur, wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut, by kasza napęczniała.
- W tym czasie drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju. Gdy się zeszkli, dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy, wymieszaj i zdejmij z ognia.
- Połącz masę z soczewicy i bulguru z podsmażoną cebulą oraz posiekanymi ziołami. Dokładnie wymieszaj, masa powinna być gęsta i kleista.
- Formuj z niej niewielkie podłużne kotleciki, lekko ściskając je w dłoniach.
- Podawaj z sałatą i cząstkami cytryny. A tureckie kotleciki skropione sokiem smakują jeszcze lepiej.