Turcy zajadają się tym kotlecikami aż miło. Przepis przywiozłam z urlopu i robię bez przerwy

Delikatne, pełne przypraw i bardzo sycące – tureckie kotleciki to jedna z tych potraw, którą można pokochać od pierwszego kęsa. Są lekkie, roślinne i wyjątkowo aromatyczne, a ich przygotowanie nie sprawia trudności nawet początkującym.

Tureckie kotleciki robią furoręTureckie kotleciki robią furorę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Tureckie kotleciki z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur, znane jako mercimek köftesi, to danie, które szybko zdobywa serca także poza granicami Turcji. Kluczem do sukcesu jest użycie odpowiedniej kaszy, czyli drobno mielonego bulguru, który wchłania wilgoć i idealnie się klei. Te kotleciki nie są smażone, co czyni je lżejszymi niż klasyczne wersje. W smaku dominują świeże zioła, lekka pikantność i głęboki aromat koncentratu pomidorowego. To świetna opcja na imprezę, kolację lub lunch, bo można je serwować z sałatą, cytryną albo po prostu zjeść w bułce. Jeśli nie masz bulguru, użyj kuskusu, tylko wtedy dodaj tej kaszy więcej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łazanki najsmaczniejszej wakacyjnej wersji. Gotuję podwójną porcję, bo rodzina zawsze zjada

Tureckie kotleciki z soczewicy – bez mięsa, ale z charakterem

Ich ogromną zaletą jest fakt, że nie zawierają mięsa ani nabiału, więc są idealne także dla wegan. Tureckie kotleciki świetnie smakują na zimno, więc można zabrać je do pracy lub w plener. Soczewica dostarcza białka i żelaza, a świeże zioła witamin i aromatu. W Turcji to codzienna przekąska, u nas mogą być świetną alternatywą dla klasycznych kotletów czy pasztetów.

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy,
  • 100 g drobnej kaszy bulgur (lub 150 g kaszy kuskus),
  • średniej wielkości cebula,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka ostrej papryki w płatkach,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek pietruszki,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • 500 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę opłucz, przełóż do garnka, zalej 500 ml wody i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż będzie miękka i zacznie się rozpadać.
  2. Zdejmij garnek z ognia, dodaj drobną kaszę bulgur, wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut, by kasza napęczniała.
  3. W tym czasie drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju. Gdy się zeszkli, dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy, wymieszaj i zdejmij z ognia.
  4. Połącz masę z soczewicy i bulguru z podsmażoną cebulą oraz posiekanymi ziołami. Dokładnie wymieszaj, masa powinna być gęsta i kleista.
  5. Formuj z niej niewielkie podłużne kotleciki, lekko ściskając je w dłoniach.
  6. Podawaj z sałatą i cząstkami cytryny. A tureckie kotleciki skropione sokiem smakują jeszcze lepiej.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach staje się bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach staje się bardziej neutralny
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥