Najlepsze potrawy z dzieciństwa. Od razu odżywają wspomnienia!
Kuchnia często była sercem domu. To właśnie tam nasze mamy i babcie wyczarowywały potrawy, których smak mamy w sobie do dzisiaj.
#1 Ciepłe lody
Słodkie i klejące- czego chcieć więcej? Hit każdej cukierni!
#2 Pampuchy
Pampuchy, bułki na parze- jak zwał, tak zwał. W moim domu podawane były zawsze na słodko, z owocowym sosem i śmietanką. Ale równie dobrze pasują do gulaszu i mięsnych sosów.
#3 Ryż z jabłkami
Gorący, pełen jabłek i cynamonu ryż, to idealne połączenie obiadu i deseru. Najlepiej smakował ten zapieczony w prodiżu!
#4 Amoniaczki
Pieczone zawsze przez moją babcię, gdy przyjeżdżałam do niej na wakacje i na święta. Aromat unosił się w całym domu!
#5 Zacierka
Zupa mleczna z lanymi kluskami to moje ulubione śniadanie z dzieciństwa.
#6 Rosół
Magiczna zupa, która pojawiała się w każdym domu w niedzielę, żeby w poniedziałek zamienić się w pomidorową.
#7 Chleb z cukrem
Prosta przekąska, popularna w czasie PRL. Czasami dochodziła do tego jeszcze śmietana.
#8 Smażone ziemniaki ze śmietaną
Jeśli z obiadu zostały ziemniaki, a w lodówce była kwaśna śmietana- kolacja mogła być tylko jedna!
#9 Ciasto z prodiża
Czy to murzynek, czy "ucierane"- z prodiża smakowało najlepiej!
#10 Makaron z truskawkami
Tak właśnie smakowało lato! Dużo truskawek, dużo śmietany- dużo pyszności.
#11 Zupa owocowa
Dla niektórych koszmar, dla innych przysmak. Do której drużyny się zaliczasz?
#12 Leniwe
Smaczne zarówno w wersji słodkiej (z cukrem i śmietaną), jak i słonej (bułka tarta).
#13 Zupa szczawiowa
Moja mama jest absolutną mistrzynią zupy szczawiowej. Obowiązkowo z jajkiem (albo dwoma).
#14 Kasza manna z sokiem
Idealnie smakowała z domowym sokiem, prosto ze spiżarni. Świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
#15 Koktajl truskawkowy
Już powoli zaczyna się sezon na truskawki, więc koktajl będzie pozycją po prostu obowiązkową.
#16 Bombery
Drożdżowe ciasto wypełnione pomidorowym farszem? Poproszę dwie porcje!